Η σχέση σας με τα χρήματα μπορεί να φαίνεται τυχαία, αλλά ένας ειδικός υποστηρίζει ότι προσφέρει ενδείξεις για την παιδική σας ηλικία - και η κατανόησή της θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσετε τις τοξικές συνήθειες δαπανών.
Δημοσιεύτηκε ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» (Β’ 6970/2024) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ αναμένεται να επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Κι όμως, η Ελλάδα μπορεί και ανταγωνίζεται ισάξια ως προς την τουριστική δαπάνη των Ευρωπαίων, οι οποίοι μπορεί να ξοδεύουν σε πολλές περιπτώσεις περίπου τα ίδια ή ακόμη και περισσότερα σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες αγορές της Μεσογείου, όπως είναι η παγκόσμια τουριστική δύναμη Ισπανία.
Από τη Black Friday έως το τέλος του χρόνου, μπορεί να νιώθετε ότι υπάρχει μια συνεχής έλξη για να ξοδέψετε, να ξοδέψετε, να ξοδέψετε, σε έναν ατελείωτο αριθμό πάρτι, δώρων και εκδηλώσεων. Χωρίς προσεκτική επίβλεψη, μπορεί να είναι εύκολο να υπερβείτε τo μπάτζετ σας.Ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν μια σειρά από στρατηγικές για να διαχειριστείτε σωστά τα οικονομικά σας κατά τη διάρκεια μιας δαπανηρής περιόδου. Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να ισορροπήσετε τον προϋπολογισμό σας χωρίς υπερβολικές δαπάνες, σύμφωνα με το CNBC.
Ξεπέρασαν τα 600 εκ. ευρώ οι πραγματικές δαπάνες της ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Το 2023, η ΕΕ δαπάνησε 381,4 δισ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), δηλαδή 6,7% περισσότερα από το προηγούμενο έτος (357,4 δισ. ευρώ) και 57,9% περισσότερα από το 2013 (241,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την Eurostat.
Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας απέχει από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Οι συνέπειες από τις χρόνιες “παθήσεις” του συστήματος, σε συνδυασμό με τις αιματηρές περικοπές των μνημονιακών χρόνων, αποτυπώνονται σε μια ακόμα Έκθεση, αυτήν του ΟΟΣΑ, όπου συν τοις άλλοις αναδεικνύονται οι προκλήσεις για την “επόμενη ημέρα”.
Στα 20.223,36 ευρώ (1.685,28 ευρώ τον μήνα) ανήλθε πέρυσι η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών της χώρας για αγορές, καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 5,3%, σε σχέση με το 2022.
Με εστίαση στην «οροφή» στις πρωτογενείς δαπάνες, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, καταρτίζεται ο νέος προϋπολογισμός. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απεστάλησαν από τους φορείς και τα υπουργεία οι προτάσεις τους με τις εκτιμήσεις σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα για το τρέχον έτος και το 2025, και μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να πυκνώσουν οι σχετικές συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με τον χαρακτηρισμό «strictly confidential» παρέλαβαν στο ΓΛΚ τον φάκελο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο μόνο «απολύτως εμπιστευτικές» δεν είναι οι οδηγίες για «φρενάρισμα» των «καθαρών» δαπανών στο 3% κατ’ έτος.
Στα αναμενόμενα όρια, κινούνται οι κατευθύνσεις της Κομισιόν για το πόσο πρέπει να «τρέχουν» οι δαπάνες της Ελλάδας την επόμενη τετραετία, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του Χρέους.