Κι εκεί που τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν στις τάσεις της κτηματαγοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, νέες έρευνες δείχνουν ότι το μεγάλο παιχνίδι γίνεται, πλέον, στην Περιφέρεια και ειδικά εκεί που το ενδιαφέρον των ξένων για εξοχική κατοικία ή βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκαλεί απανωτές «εκρήξεις» στις τιμές πώλησης αλλά και τα ενοίκια.
Αν την επόμενη φορά που πάτε για πλύσιμο το αυτοκίνητο σας, ξεκινήσει ο υπάλληλος να τραβάει φωτογραφίες την πινακίδα σας, μην παραξενευτείτε και πολύ περισσότερο μην κινηθείτε εναντίον του με άγριες διαθέσεις.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν- όχι αδίκως- στο… πάρτι που έχει στηθεί στην αγορά ακινήτων των Νοτίων Προαστίων της Αττικής, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κρήτη είναι το νέο χρυσωρυχείο.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τον προϋπολογισμό, καθώς συνεπάγεται οριζόντια αύξηση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (δεν αναπροσαρμόζεται μόνο ο εισαγωγικός μισθός).
Τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν όσοι πήραν... χρωστούμενα προηγούμενων ετών στη διάρκεια του 2024, καθώς η δήλωσή τους στην εφορία μπορεί να κρύβει παγίδες.
Εντυπωσιακοί, πλην όμως επιβραδυνόμενοι, είναι οι ρυθμοί αύξησης της τιμής των ακινήτων, αν και είναι κοινή η πεποίθηση ότι από περιοχή σε περιοχή και από γειτονιά σε γειτονιά η εικόνα διαφοροποιείται. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας επιτρέπουν δύο πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα την περασμένη χρονιά, από τις κλήσεις της ΑΑΔΕ σε όσους ξέχασαν να πληρώσουν φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων. Ο απολογισμός έδειξε ότι έγιναν σχεδόν 1 εκατομμύριο (!) κλήσεις κυρίως σε φορολογούμενους που δημιούργησαν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ούτε πέτρα θα μείνει όρθια, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που ήδη έχει «τρέχει» η ΑΑΔΕ, δίνοντας… ραντεβού με όσους κλέβουν δημόσιο χρήμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Τα «παραθυράκια» του νόμου, αστοχίες ή αβλεψίες των ελεγκτικών μηχανισμών, τυπολατρία ή μια κάποια «χαλαρή» ανάγνωση των φορολογικών διατάξεων από τα διοικητικά δικαστήρια, μοιάζουν να βάζουν τρικλοποδιές στην προσπάθεια να κλείσουν οι «τρύπες» της φοροδιαφυγής και να αυξηθούν οι ροές στα κρατικά ταμεία.
Στη κρίσιμη δεκαετία 2025- 2035 διατηρούν την προσοχή τους οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζοντας ότι αν δεν επιβεβαιωθούν οι παραδοχές του βασικού σεναρίου για τους ρυθμούς ανάπτυξης, το ύψος των επιτοκίων και τα διαρθρωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, το ελληνικό Χρέος θα σκαρφαλώσει ως και 9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το εκτιμώμενο 119,1% του ΑΕΠ.