Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή μάλλον πολύ υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, τόσο για φέτος όσο και για το 2025, σε μια συγκυρία όπου η Ευρωζώνη «σέρνεται» οριακά πάνω από το «0».
«Είμαστε μια ανοικτή οικονομία πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Το μισό ΑΕΠ μας (περίπου 49%) προέρχεται από τις εξαγωγές, από 23% που ήταν παλαιότερα. Και εάν κάποιος δει το μείγμα των εξαγωγών, θα διαπιστώσει ότι εξάγουμε πιο πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ παρά τις αυξήσεις των μισθών δεν πλήττεται η ανταγωνιστικότητα».
«Μαξιλάρι» για τα δύσκολα που μπορεί να έρθουν ή εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για μια τελευταία έκτακτη παροχή στο τέλος του χρόνου; Η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες έδωσε την αφορμή για μια ακόμα συζήτηση γύρω από το αν η σημερινή αλλά και οι επόμενες κυβερνήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα έκτακτων παροχών, εφόσον ο Προϋπολογισμός καταγράφει υπερεισπράξεις, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια.
Ανάπτυξη 2,3% για εφέτος, άνοδο του ΑΕΠ 3% για το 2024, 3% για το 2025 και 2,1% για το 2026, προβλέπει το υπ. Οικονομικών για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα σταθερότητας 2023- 2026 που κατέθεσε στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2019 καθώς και για τα επόμενα χρόνια.