Την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του 2020 προβλέπει σε έκθεσή της η Citi για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ προχωράει σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% και ότι θα αρχίσει νέες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, από 1/11.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Αυγούστου, καθώς η ΕΚΤ είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ποσοτική χαλάρωση.
Η αγορά προσδοκά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων το ερχόμενο έτος και σε έναν νέο γύρο αγορών ομολόγων, που είναι γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση (QE).
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκιντός, να υπάρξει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά σημείωσε πως δεν έχει ζητηθεί ακόμα κάτι τέτοιο.
Από τη λίστα των αγορών ομολόγων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ λείπει η χώρα που ίσως είχε την μεγαλύτερη ανάγκη του ευρωπαϊκού υπερ-όπλου ρευστότητας: η Ελλάδα.