Χωρίς περιορισμούς το QE της ΕΚΤ - Ράλι για τα ομόλογα

NEWSROOM
Χωρίς περιορισμούς το QE της ΕΚΤ - Ράλι για τα ομόλογα
Φώτο: Shuttrerstock

Κάτω από το 2% υποχώρησε η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματός της αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ. Η απόδοση των παραπάνω τίτλων διαμορφωνόταν στο 1,93%, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας).

Το κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε από την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι δεν θα εφαρμόσει για το νέο πρόγραμμα τους υφιστάμενους περιορισμούς στην αγορά ομολόγων, μία απόφαση που της δίνει σχεδόν απεριόριστη δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα αγοράζει ομόλογα που λήγουν σε ένα διάστημα τουλάχιστον 70 ημερών, ενώ προηγουμένως αγόραζε τίτλους που έληγαν τουλάχιστον σε ένα έτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης, δεδομένου δεν θα εφαρμόζεται πλέον για τις αγορές της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του νέου έκτακτου προγράμματός της, το πλαφόν του ενός τρίτου των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. «Το Ευρωσύστημα δεν θα ανεχθεί κανέναν κίνδυνο στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλες τις επικράτειες της Ευρωζώνης», ανέφερε η ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας συνάδουν με τη δήλωση της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «δεν υπάρχουν όρια» στη δέσμευση της ΕΚΤ, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθειά ύφεση λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 13 μονάδων βάσης στο 0,32%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν 6 μονάδες βάσης στο -0,32%.

Καταργώντας τους περιορισμούς, η ΕΚΤ περιόρισε ουσιαστικά την ανάγκη άλλων ισχυρών μέσων, όπως του προγράμματος Outright Monetary Transactions που είχε σχεδιασθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το 2012. Το έκτακτο πρόγραμμα είναι «πιο κατάλληλο για να αντιμετωπίσει το τρέχον σοκ», δήλωσε οικονομολόγος της Berenberg.

ΣΧΕΤΙΚΑ