Νέο colpo grosso από την Κριστίν Λαγκάρντ!
Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ, θα κάνει ανακοινώσεις και θα παραχωρήσει τη συνήθη συνέντευξη Τύπου, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα έχει μια ακόμα θετική είδηση.
Εδώ και ημέρες η αγορά και τα δημοσιογραφικά γραφεία βοούν από τις πληροφορίες που θέλουν τη «σιδηρά κυρία» να ανακοινώνει την περαιτέρω ενίσχυση του έκτακτου QE, γνωστού ως Pandemic Emergency Purchase Programme. Οι πληροφορίες- και τα στοιχήματα- κάνουν λόγο για αύξηση του Προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να αποκτήσει δύναμη πυρός 1,250 τρις ευρώ. Τα οφέλη- βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- από μια τέτοια κίνηση είναι προφανή, καθώς σε συνδυασμό με το «πακέτο» που δημοσιοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες, θα δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο ανάχωμα στις επιπτώσεις της πανδημίας, ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι οι εναλλακτικές της Κ. Λαγκάρντ δεν εξαντλούνται στην αύξηση του PEPP.
Η αφετηρία είναι ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του έκτακτου QE και οι ανακοινώσεις- εκτός δραματικού απροόπτου θα γίνουν αύριο.
Οι επιλογές είναι δύο:
1. Παράταση του Προγράμματος πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και διεύρυνση του, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στα 500 δις ευρώ
2. Ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύει στα ομόλογα που θα αγοραστούν κατά τη διάρκεια του PEPP
Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι στην παρούσα φάση το επικρατέστερο και το πιο ώριμο σενάριο είναι το 2ο, καθώς το 1ο «μπαζούκα» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν και όταν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, ως προς το βάθος και το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η 2η επιλογή μπορεί να φαντάζει… light, ωστόσο η δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτει ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ «κλειδώνει» μακροπρόθεσμη ρευστότητα για τις χώρες, που θα παλεύουν για τη μείωση του Χρέους, το οποίο θα έχει διογκωθεί λόγω των μέτρων στήριξης.
Είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα είναι κερδισμένη, καθώς η κατ’ εξαίρεση υπαγωγή της στο έκτακτο QE δεν διασφαλίζει μόνο χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει 4,690 δισ. ευρώ ελληνικού Χρέους μέσω του ΡΕΡΡ, με μέση σταθμική διάρκεια ωρίμανσης τα 7,97 έτη, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στις αγορές. Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις από την Κ. Λαγκάρντ είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσουν, δε, ως καταλύτης για την επόμενη έκδοση ομολόγου κι αν τελικά επιλεγεί το σενάριο της εξόδου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Ιουνίου, τότε την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ανοίξει βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο. Στόχος; Τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.