O Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».
Η νέα ρύθμιση, που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, για τα χρέη προς τους ΟΤΑ, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το μείζον θέμα των οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ, οι οποίες σχηματίζουν ένα… «βουνό». Αυτό που εντείνει τον προβληματισμό είναι ότι παρά το μπαράζ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών- το ποσοστό των ρυθμισμένων χρεών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που μπήκαν σε κάποια ρύθμιση, δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν.
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 31 Ιουλίου, οπότε όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος, θα δουν τα... ονοματάκια τους κρεμασμένα στα «μανταλάκια».
Μπορεί οι εφορίες να κρατάνε τα… πρωτεία των χρεών, που έφτασαν αισίως τα 107 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές οφειλές είναι λίγες.
Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά 40 έως 60 οικογένειες πνιγμένες στα χρέη. Η διαγραφή χρεών γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Αυτή ακριβώς είναι η γραμμή, πάνω στην οποία θα κινηθούν φέτος οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να εξαντλήσουν τα περιθώρια είσπραξης από τα χρέη προς τις εφορίες.
Τα καλά νέα είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρέη μειώθηκαν σε σχέση με το 2022. Τα κακά νέα είναι ότι ακόμα κι έτσι ο αριθμός τους παραμένει υψηλός.
Mετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και το σοκ της ενεργειακής κρίσης, δείχνει αναγκαία μια συνολική επανεξέταση των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Η ενεργοποίηση των τελευταίων βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό δεν αφορά μόνο στο μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής, ούτε στο «πάγωμα» του επιτοκίου στο 3%. Καλύπτει ακόμα περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά, εν αναμονή του νέου Φορέα για την πρώτη κατοικία.