Μακροζωία: Tι τρώνε και τι αποφεύγουν οι υπεραιωνόβιοι -4 γυναίκες αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Μια από τις βασικές πρακτικές των ανθρώπων που ζουν σε «μπλε ζώνες» είναι η διατροφή με κυρίως φυτικές τροφές από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Σε παλαιότερες συνεντεύξεις στο CNBC Make It και σε άλλα δημοσιεύματα, πολλοί υπεραιωνόβιοι αναφέρθηκαν στη διατροφή τους για την μακροζωία τους.

Δείτε τι λένε τέσσερις άνθρωποι, ηλικίας 99 ετών και άνω. Τι τρώνε πάντα και επίσης τι δεν κάνουν ποτέ.

Εlizabeth Francis, 115 ετών

Η Eλίζαμπεθ Φράνσις, ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στις ΗΠΑ που είναι 115 ετών, δήλωσε στο ABC 13, ότι τρώει «τα πάντα».

Αλλά η Francis πάντα καλλιεργούσε τα λαχανικά της στην πίσω αυλή. «Ποτέ δεν την είδα να πηγαίνει σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού και όλα τα μέρη που μου άρεσε να πηγαίνω. Ποτέ δεν το έκανε αυτό», δήλωσε η εγγονή της, Ethel Harrison, στο TODAY.com.

Η Φράνσις επίσης δεν κάπνισε ποτέ και δεν πίνει αλκοόλ, σημείωσε η Harrison.

Deborah Szekely, 102 ετών

Στα 102 της χρόνια, η Deborah Szekely εξακολουθεί να βοηθά στη λειτουργία του γυμναστηρίου και του σπα της τρεις φορές την εβδομάδα. Η Szekely ακολουθεί από την παιδική της ηλικία μια κυρίως φυτική διατροφή.

«Στην πραγματικότητα είχα την τύχη να μην φάω ποτέ κρέας εξαιτίας των γονιών μου», δήλωσε στο Make It.

Το τυπικό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό της μοιάζει με:

Πρωινό: Γιαούρτι, μια μπανάνα και δημητριακά ολικής άλεσης.
Μεσημεριανό: Γεύμα: Σαλάτα στο σπίτι, είπε, ή γεύμα σε εστιατόρια.
Δείπνο: Ένα γεύμα με ψάρι, σαλάτα και ψητή πατάτα ή δοκιμάζει κάτι καινούργιο.

Η διατροφή της μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή και περιλαμβάνει ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά.

Shirley Hodes, 106 ετών

Η Shirley Hodes, η οποία ήταν 106 ετών όταν μίλησε στο Make It τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ότι στοχεύει να περιορίσει τα ζωικά λιπαρά που καταναλώνει και πίνει μόνο αποβουτυρωμένο γάλα.

«Μου άρεσε όντως να καταναλώνω μια απλή, ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά γλυκά», δήλωσε η Hodes. Τηρούσε τις οδηγίες που διδάχθηκε στο μάθημα διατροφής του Ερυθρού Σταυρού που παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, όταν το Forbes μίλησε με την Daisy McFadden το 2010, ήταν 99 ετών. Μοιράστηκε τι έτρωγε συνήθως για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Τα γεύματά της συνήθως περιλάμβαναν:

Πρωινό: Βρώμη, χυμό βατόμουρο και μια μπανάνα.
Μεσημεριανό γεύμα: Σαλάτα με παντζάρια, αγγούρια, ντομάτες και κοτόπουλο ή ψάρι.
Δείπνο: Κρέας με άπαχο κρέας και λαχανικά στον ατμό
Επιδόρπιο: Φρέσκα φρούτα

«Δεν πίνω καθόλου σόδα και ποτέ δεν έπινα», δήλωσε τότε η McFadden στο Forbes. Αντ' αυτού έπινε νερό, χυμό, γάλα ή παγωμένο τσάι.

ΣΧΕΤΙΚΑ