Οι καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

Η διατροφή είναι βασικός παράγοντας για τη γενική υγεία και ευεξία.  Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ η αύξηση της πρόσληψης άλλων μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Ένας γιατρός έχει πρόσφατα επισημάνει τρεις συγκεκριμένους τύπους τροφών που πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο για να προστατεύσουμε την καρδιά και τον εγκέφαλό μας, σημειώνει η Irish Star.

Ο εμπειρογνώμονας για τα καρδιαγγειακά θέματα Δρ William Li, μιλώντας στο τελευταίο podcast της Zoe Health, έδωσε συμβουλές για τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άνοιας, μεταξύ άλλων σοβαρών παθήσεων υγείας.

«Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την τροφή ως φάρμακο για να βοηθήσουμε στη θεραπεία και τη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων μας, αυτό είναι κάτι που έχει καθιερωθεί», ανέφερε.

Ο Λι προτείνει τις καλύτερες τροφές για αυτόν τον σκοπό.

Πολύχρωμα λαχανικά

Ο Λι είπε ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή ροή του αίματος μέσω των αγγείων. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε μια φυσική ένωση που είναι γνωστή ως πολυφαινόλες.

Τρώγοντας καλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ξέρετε τις πολυφαινόλες που υπάρχουν στα πολύχρωμα λαχανικά μας  βοηθά στην επούλωση των αιμοφόρων αγγείων  ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει», σημείωσε ο Li.

Η συμβουλή του υποστηρίζεται από μια μελέτη του περιοδικού Nutrients του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι μια δίαιτα άφθονη σε διάφορες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες «είναι πιθανό να βελτιώσει την αγγειακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης». Μια άλλη έρευνα από το περιοδικό Advances in Neurobiology το 2016 πρότεινε ότι «η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες μπορεί να ανακουφίσει τις επιπτώσεις της άνοιας».

Λιπαρά ψάρια

Ο Λι τόνισε επίσης ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

«Γνωρίζουμε ότι τα θαλάσσια ωμέγα-3, τα οποία μπορείτε πραγματικά να πάρετε από λιπαρά ψάρια, ακόμη και από όχι τόσο λιπαρά ψάρια, ακόμη και οστρακοειδή, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη διατήρηση της  λείας φυσιολογικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας, όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς», επεσήμανε.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμβουλεύει μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 από ψάρια ή συμπληρώματα ιχθυελαίου, ως μέθοδο μείωσης καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, σε άτομα με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο.

Μαύρη σοκολάτα

Ο Λι ανέφερε ότι οι φλαβανόλες σε ορισμένες μαύρες σοκολάτες θα μπορούσαν να προστατεύσουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

«Υπήρξαν μελέτες που εξετάζουν τις φλαβονόλες που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως το κακάο», σημείωσε.

Το κακάο είναι η φυτική πηγή για το υλικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερες φλαβονόλες και η σοκολάτα με εξαιρετικά υψηλή φλαβανόλη προστατεύει όχι μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά μειώνει τον κίνδυνο άνοιας βελτιώνοντας την υγεία του εγκεφάλου».

Η υπάρχουσα έρευνα έχει συνδεθεί τόσο με τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα με ή χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας. Και μια μελέτη, από το 2017, συνέδεσε τις φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα με βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου, τη λειτουργία των νεύρων και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Ο Λι είπε επίσης στο podcast ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν «επιβλαβή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συντηρητικά και χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το έντερο , καθώς αυτό συνδέεται με τις περισσότερες πτυχές της υγείας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ