Ποια τρόφιμα εμφανίζουν ελλείψεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται αντιμετωπίσουν έλλειψη σε μπρόκολο και κουνουπίδι αυτή την άνοιξη, λόγω των πολλαπλών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο και χειμώνας προκάλεσαν την πρώιμη ανθοφορία των καλλιεργειών, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες προμήθεις λαχανικών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ελλείψεις λαχανικών και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή έπληξαν πολλές βασικές περιοχές καλλιέργειας, όπως η Βαλένθια στην Ισπανία, σημειώνει το Euronews.
Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους χειμώνες του Ηνωμένου Βασιλείου;
Ο Guy Barter, επικεφαλής κηπουρός της Βασιλικής Εταιρείας Κηπευτικών, «μπερδεύτηκε» όταν ανακάλυψε κουνουπίδια έτοιμα για συγκομιδή μήνες νωρίτερα στο χωράφι του στο Surrey την περασμένη εβδομάδα.
«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη εδώ είναι ότι τα φυτά μπήκαν στη συνηθισμένη εποχή, αλλά αναπτύχθηκαν δυναμικά τον υγρό Ιούλιο και Σεπτέμβριο και το πολύ ήπιο φθινόπωρο, οπότε ο φυσικός μηχανισμός τους για το χρονοδιάγραμμα της ανθοφορίας μέσω της ψύξης παρακάμφθηκε από το μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέγεθός τους, με αποτέλεσμα να ανθίσουν τώρα και όχι τον Απρίλιο», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου.
Άλλοι καλλιεργητές και κηπουροί ανέφεραν ότι είδαν αύξηση των σαλιγκαριών, τα οποία ευδοκιμούν σε υγρό καιρό.
Οι χειμώνες του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται θερμότεροι και υγρότεροι καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.
«Οι παρατηρήσεις δείχνουν μια σαφή τάση αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο», αναφέρει η εθνική μετεωρολογική και κλιματική υπηρεσία.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βλέπει πλέον ψυχρές περιόδους», προσθέτει -όπως το πρόσφατο κύμα ψύχους- ωστόσο οι ψυχρές περίοδοι προβλέπεται να γίνουν λιγότερο συχνές.
Οι χειμώνες γίνονται επίσης υγρότεροι στο σύνολό τους, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία - περίπου 7% περισσότερη ανά 1°C αύξησης της θερμοκρασίας.
Οι όλο και πιο έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν προβλήματα στους παραγωγούς σε όλη την ήπειρο - από τους πατατοπαραγωγούς στο Βέλγιο μέχρι τους κυνηγούς τρούφας στην Ιταλία. Αλλά είχε ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες στη Βαλένθια πέρυσι.
Οι πλημμύρες στη Βαλένθια επηρεάζουν τις προμήθειες τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Θανατηφόρες πλημμύρες σκότωσαν περισσότερους από 230 ανθρώπους στη νότια και ανατολική Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, αφού ορισμένες περιοχές δέχθηκαν βροχοπτώσεις ενός έτους μέσα σε μόλις οκτώ ώρες.
Μετά το τέλος της κακοκαιρίας, οι πλημμύρες αποκάλυψαν αποδεκατισμένες γεωργικές εκτάσεις γύρω από τη Βαλένθια και τις περιοχές της Αλμερίας και της Ανδαλουσίας, οι οποίες παράγουν τη μερίδα του λέοντος των φρέσκων προϊόντων της Ισπανίας.
Το 60% των εσπεριδοειδών της χώρας καλλιεργείται εδώ, καθώς και μια τεράστια ποικιλία άλλων τροφίμων.
Τυπικά, η Ισπανία προμηθεύει το 25% των εισαγωγών φρούτων του Ηνωμένου Βασιλείου και το 8% των εισαγωγών λαχανικών του, σύμφωνα με το The Grocer. Αυτό περιλαμβάνει βασικά προϊόντα όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και οι ντομάτες.
Δεδομένης αυτής της εξάρτησης, η Βρετανία θα νιώσει σύντομα και αυτή τις επιπτώσεις.
«Οι Ισπανοί προμηθευτές μας, οι οποίοι καλλιεργούν μεγάλο μέρος του χειμερινού μας μπρόκολου, αντιμετώπισαν αναποδιές λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων του φθινοπώρου, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα ποιότητας και καθυστέρησαν τη φύτευση για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες», δήλωσε στον Guardian η Hannah Croft, γεωπόνος στην εταιρεία συσκευασίας βιολογικών λαχανικών Riverford.
«Αυτό έχει ωθήσει τα χρονοδιαγράμματα συγκομιδής προς τα εμπρός, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κενό στα τέλη της άνοιξης».
Αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από τα ανοιξιάτικα χόρτα και άλλα λαχανικά, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μια ανησυχητική τάση για τους καλλιεργητές και τους καταναλωτές λαχανικών.