Οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο λιώνουν με τους πιο γοργούς ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκαν απώλειες ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της Unesco που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Το ποσοστό ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2024 συνέβαλε στην αύξηση σε πρωτοφανή επίπεδα της θερμοκρασίας, ενώ επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και έφεραν τον κόσμο πιο κοντά στο να ξεπεράσει το ορόσημο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ.
Οι πάγοι παγκοσμίως βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αντίθετα η θερμοκρασία της Γης στο υψηλότερο: μετά το 2024 με τα αρνητικά ρεκόρ και τις κλιματικές καταστροφές που καταγράφηκαν στη διάρκειά του, ο χειμώνας του 2025 κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται.
Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνουν, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Food».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σήμερα να φρενάρει ορισμένα από τα προγράμματά της για το κλίμα ώστε να δώσει κάποιο περιθώριο στις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν άγριο ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Στη σύνθετη πραγματικότητα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα πιθανόν αποτελεί την πιο θεαματική εξέλιξη που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, αναφέρει η ανάλυση της διαΝΕΟσις.
Το «PineOptim» είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τη διαχείριση των δασών με πεύκα της Μεσογείου δεδομένων των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης. Υλοποιείται από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Η ενεργειακή μετάβαση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες προκλήσεις.
Παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση των δημόσιων δεσμεύσεών τους για μείωση των εκπομπών, το κλίμα δεν αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για ESG επενδύσεις για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Ο στόχος να περιοριστεί μακροπρόθεσμα η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από το όριο των 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ο οποίος ορίστηκε με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, «είναι νεκρός», προειδοποίησε χθες Τρίτη εξέχων αμερικανός κλιματολόγος.
Μια νέα μελέτη, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων στη χώρα μας.
Η κλιματική αλλαγή κατέστησε περισσότερο πιθανή την εκδήλωση στο Λος Άντζελες των μεγάλων πυρκαγιών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ανάλυση επιστημονικού δικτύου αναφοράς, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη.