«Αιμοδότης» της οικονομίας το λιανεμπόριο τροφίμων

Κίνηση σε Σούπερ Μάρκετ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των super markets την περασμένη χρονιά ανήλθε στα 15,6 δισ ευρώ, ξεπερνώντας κατά περίπου 400 εκ ευρώ ακόμα και τον κύκλο εργασιών του 2020, όταν οι καταναλωτές λόγω των lock down έστρεψαν τις δαπάνες τους κυρίως στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε με το... δεξί, καθώς ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης, με τις ανατιμήσεις ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το λιανεμπόριο τροφίμων. Με δεδομένο, πάντως, ότι κατά μέσο όρο αφιερώνουμε το 22% των μηνιαίων δαπανών σε είδη διατροφής- το ποσοστό ξεπερνά το 35% στα ασθενέστερα νοικοκυριά- υπολογίζεται ότι η πτώση του τζίρου συγκρατήθηκε περίπου στο 1,5%.

Όπως προκύπτει από την κυλιόμενη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτήριζε κανείς "αιμοδότη" της οικονομίας το λιανικό εμπόριο τροφίμων. Από την επεξεργασία των στοιχείων απασχόλησης που παρέχει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι την περίοδο 2000-2021 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 57%, σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 11%. Πρακτικά το λιανεμπόριο τροφίμων το 2021 απασχολεί σχεδόν 80 χιλ. περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με το 2000 ξεπερνώντας τις 220 χιλ. άμεσα απασχολούμενους.

Συγκεκριμένα για το 2021 καταγράφεται σημαντική επίδραση της πανδημίας. Το λιανεμπόριο τροφίμων αύξησε την απασχόληση του κατά 3,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 8% σε σχέση με το προ πανδημίας επίπεδο, δηλαδή κατά 13 χιλ. εργαζομένους. Η τάση αυτή ήταν αντίστροφη με το λοιπό λιανικό εμπόριο παρουσιάζοντας μειωτική τάση το 2021 κατά 1,8% σε σχέση με το 2020 και σχεδόν κατά 5% σε σχέση με το προ πανδημίας επίπεδο.

Εξαιτίας της αύξησης που παρουσιάζει την τελευταία 6ετία το λιανεμπόριο τροφίμων και της ταυτόχρονης μείωσης των άλλων εμπορικών κλάδων, πλέον η απασχόληση του λιανεμπορίου τροφίμων αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% συνολικά του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, έχοντας μεγαλύτερες πωλήσεις από το λοιπό λιανεμπόριο. Σημειώνεται ότι το λιανεμπόριο τροφίμων το 2021 αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% στην συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κλάδους όπως είναι οι Κατασκευές, οι Τράπεζες, οι Μεταφορές και η Υγεία.

Σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, επισημαίνεται ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν εργασία σε ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, όπως οι νέοι, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι γυναίκες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί η συμβολή του κλάδου στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην επαρχία, εφόσον τα δίκτυα πωλήσεων των αλυσίδων δεν περιορίζονται στα αστικά κέντρα ή τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αλλά καλύπτουν όλη την Επικράτεια. Στο προσωπικό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υπερτερούν οι γυναίκες σε ποσοστά 65%-70%, ενώ περισσότερο από τα 2/3 των καταστημάτων των αλυσίδων δραστηριοποιούνται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

...

ΣΧΕΤΙΚΑ