Κορωνοϊός: Είναι επικίνδυνες οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
Οι αγορές στην εποχή του κορωνοϊού έχουν «νεκρώσει», με τα σούπερ μάρκετ να αποτελούν τον μοναδικό τύπο καταστημάτων που λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς.
Σε εκτενές αφιέρωμά του, ο βρετανικός Independent αναλύει κάθε πτυχή που αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τα σούπερ μάρκετ, ακόμα και το πόσο ασφαλείς είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι στην εποχή της καραντίνας τα σούπερ μάρκετ είναι από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη, με πλήθος προϊόντων να αγγίζονται από πολλούς ανθρώπους. «Οι καταναλωτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον κίνδυνο της έκθεσης στον κορωνοϊό καθώς ψωνίζουν, με πολλούς εξ αυτών να παίρνουν ειδικά μέτρα, όπως το να φορούν γάντια και μάσκες» επισημαίνει ο Independent.
Την ίδια στιγμή, «άλλοι ανησυχούν για την άμεση επαφή με άλλους καταναλωτές ακόμη και τα δικά τους αντικείμενα, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για ψώνια». Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα οδήγησαν Αρχές ορισμένων περιοχών, όπως το Σαν Φρανσίσκο, να απαγορεύσουν τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν από τον κορωνοϊό τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.
Πόσο επικίνδυνες είναι όμως οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες; Και τί μέτρα μπορείτε να λάβετε;
Οπως η πλειοψηφία των ιών του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα. Με τον βήχα και το φτέρνισμα ενός ασθενή, ο κορωνοϊός μπορεί να εισχωρήσει στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
«Αν, ωστόσο, τα σταγονίδια προσγειωθούν σε επιφάνειες τις οποίες αγγίξουν χέρια άλλων, τότε μπορεί να μεταδοθεί ακόμη περισσότερο» αναφέρει ο Independent. «Παρότι είναι σχετικά άγνωστο το πόσο μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, μια μελέτη έδειξε ότι ο χρόνος “ζωής” του πάνω στο πλαστικό μπορεί να είναι έως και τρεις ημέρες» προσθέτει.
Ερευνα του National Institutes of Health (NIH) φανέρωσε επίσης ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει «ζωντανός», σε μορφή σταγονιδίων, στον αέρα για έως και τρεις ώρες.
Οδηγίες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsburry's:
Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε χάρτινες επιφάνειες (χαρτόκουτα κ.λπ) για έως και 24 ώερς και από 2 με 3 ημέρες πάνω σε πλαστικό και αλουμίνιο (όπως για παράδειγμα τα κουτάκια αναψυκτικού).
Ο Βίνσεντ Μάνστερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του NIH, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση για το χρονικό διάστημα επιβίωσης του κορωνοϊού σε ρούχα και επιφάνειες που είναι πιο δύσκολες να καθαριστούν. «Εικάζουμε ότι σε πορώδη υλικά (σ.σ. ο κορωνοϊός) αφυδατώνεται με ραγδαίο ρυθμό και μπορεί να κολλήσεις στις ίνες» τόνισε ο Μάνστερ, επαναλαμβάνοντας ότι ο καθαρισμός και το πλύσιμο των χεριών είναι ύψιστης σημασίας.
Από την πλευρά του, ο Τίμοθι Νιούσαμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, υποστηρίζει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών των σούπερ μάρκετ είναι σχετικά χαμηλός.
«Οτιδήποτε βγαίνει από το σπίτι και μετά επιστρέφει στο σπίτι μπορεί να αποτελεί ένα μικρό κίνδυνο. Ομως η συντριπτική πλειοψηφία των μεταδόσεων γίνεται μέσω της ανθρώπινης επαφής, γι' αυτό και ανησυχούμε περισσότερο για τους ανθρώπους παρά για το πλαστικό» σημείωσε ο Νιούσαμ.
Σύμφωνα με τον Independent, αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.
Το «ποδαρικό» έγινε στις 31 Μαρτίου από το Νιού Χάμσαϊρ, ενώ ακολούθησε το Σαν Φρανσίσκο, που επιπλέον απαγόρευσε στους καταναλωτές να έχουν μαζί τους και άλλα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα όπως οι κούπες – ποτήρια καφέ.
«Οι εργαζόμενοί στα σούπερ μάρκετ ητς πολιτείας μας είναι στην πρώτη γραμμή του κορωνοϊού, δουλεύοντας ασταμάτητα για να μη λείψουν τρόφιμα από τις οικογένειες του Νιού Χάμσαϊρ. Καθώς ήδη υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα είναι σημαντικό οι καταναλωτές να κρατήσουν σπίτι τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες - σακούλες» δήλωσε ο κυβερνήτης Κρις Σουνούνου.
Ο Independent υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέσπισε μια νέα νομολογία για τα σούπερ μάρκετ που όριζε χρέωση 5 λεπτών της λίρας για τιςς σακούλες μιας χρήσης. Στόχος του μέτρου ήταν να μειωθούν τα απορρίματα.
Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, η κυβέρνηση ανέστειλε το μέτρο της έξτρα χρέωσης για τις σακούλες μιας χρήσης, στα σούπερ μάρκετ που προσφέρουν online παραγγελίες και διανομή κατ' οίκον. Η βρετανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η χρέωση θα εξακολουθεί να υφίσταται για τις «φυσικές» αγορές στα σούπερ μάρκετ.
Μιλώντας στον Independent, o Αντριου Οπι, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας της Βρετανικής Ενωσης Λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές, σε αυτή τη φάση, μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. «Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω τροφίμων και αγαθών, γι' αυτό και είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται αυτά τα αντικείμενα (σ.σ. οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες» δήλωσε ο Οπι.
Ο Τίμοθι Νιούσαμ υποστηρίζει ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η μετάδοση του κορωνοϊού από το να... πετάξετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες. «Θα βοηθούσε αν πηγαίνετε για ψώνια μια φορά, αντί για δυο, ή αν προσφερθείτε να κάνετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ για έναν γείτονά σας ταυτόχρονα» δήλωσε.
Πρέπει να καθαρίζονται οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
Ο δρ Ντόναλντ Σάφνερ, μικροβιολόγος με ειδίκευση στην ασφάλεια τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Rutgers, αναφέρει ότι μια λύση είναι να μένουν στο... αυτοκίνητο οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και να πλένονται ανά τακτά διαστήματα.
«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Είναι μια υπεύθυνη επιλογή. Το κάνουμε κι εμείς στην οικογένειά μας» είπε ο Σάφνερ και προσέθεσε:
«Μπορείτε να πλένετε τις τσάντες. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα χέρια σας αφού τακτοποιήσετε τα τρόφιμα και τα προϊόντα.»
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Independent είτε με αντισηπτικά μαντιλάκια και σπρέι, είτε -οι πιο «γερές»- με ζεστό νερό και σαπούνι.
Αυτές που είνα μάλλινες μπορούν επίσης να πλένονται και στο πλυντήριο, όμως οι πολίτες θα πρέπει να τσεκάρουν την ετικέτα για να είναι σίγουροι.
Οι ειδικοί παραδέχονται ότι η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ενέχει κάποιο κίνδυνο για μόλυνση από τον κορωνοϊό, καθώς οι καταναλωτές συγχρωτίζονται με άλλους ανθρώπους.
Γι' αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση: Τήρηση απόστασης τουλάχιστον δυο μέτρων από άλλους ανθρώπους. Αυτό ισχύει τόσο για το διάστημα παραμονής εντός καταστήματος όσο και για τον εξωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα όταν περιμένει κάποιος σε ουρά.
Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη λάβει σειρά μέτρων ώστε οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς: Χρονικό όριο παραμονής στα σούπερ μάρκετ, περιορισμούς στον αριθμό των καταναλωτών που είναι εντός καταστήματος, διαγραμμίσεις στις ουρές ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, ανακοινώσεις με συμβουλές από τα μεγάφωνα, διαχωριστικά πλέξιγκλας στα ταμεία.
Οι καταναλωτές καλούνται να πλένουν τα χέρια τους τόσο πριν όσο και μετά τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, να μην αγγίζουν τα πρόσωπά τους και να χρησιμοποιούν -όταν αυτό είναι δυνατό- ανέπαφους τρόπους πληρωμής με κάρτες.
Πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν γάντια καθώς ψωνίζουν, όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό δεν αποτρέπει το να πιάσετε το καρότσι, προϊόντα και άλλες πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες και μετά να αγγίξετε το πρόσωπό σας, καταλήγει το δημοσίευμα του Independent.