H Κίνα συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα
Η Κίνα συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού, καθώς οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν την απότομη οικονομική επιβράδυνση.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο δανεισμούς ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,7%, τη δεύτερη μείωση του επιτοκίου μέσα σε ένα μήνα. Η μείωση του Δεκεμβρίου ήταν η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα άγγιζε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς από τον Απρίλιο του 2020, όταν η Κίνα βρισκόταν στη δίνη της αρχικής επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Κεντρική τράπεζα περιόρισε επίσης το βασικό επιτόκιο δανεισμού πενταετούς διάρκειας κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,6%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του εν λόγω επιτοκίου από τον Απρίλιο του 2020.
Το βασικό επιτόκιο δανείων της Κίνας είναι το επιτόκιο με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες δανείζουν τους καλύτερους πελάτες τους και χρησιμεύει ως επιτόκιο αναφοράς για άλλα δάνεια. Η διάρκεια ενός έτους επηρεάζει τα νέα και τα εκκρεμή δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το πενταετές εν τω μεταξύ, χρησιμεύει συνήθως ως σημείο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει και τα δυο επιτόκια είναι το τελευταίο από μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η Κίνα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι αρχές αντιμετωπίζουν την εντεινόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων και την επιβράδυνση της οικονομίας ανάπτυξης.
Το ΑΕΠ της Κίνας διευρύνθηκε κατά 8,1% το 2021, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά ο ρυθμός υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η χώρα θα μπορούσε να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία, την ώρα που η κρίση στην αγορά ακινήτων συνεχίζει να φουντώνει.
Ακόμη και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ, που συνήθως δεν είναι αυτός που σχολιάζει δημόσια την οικονομική πολιτική, κάλεσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τις δυτικές κεντρικές τράπεζες να αποφύγουν την πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς οι πολιτικές της χώρας του κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πριν από την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε ήδη προσαρμόσει την πολιτική της. Μείωσε ένα σημαντικό επιτόκιο δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Και μαζί με τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών, ο οποίος καθορίζει πόσο μετρητά πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικά.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε υψηλότερα την Πέμπτη μετά τις μειώσεις επιτοκίων της κινεζικής κεντρικής τράπεζας. Έκανε άλμα πάνω απο 2% με τις μετοχές τεχνολογίας και ακινήτων να πραγματοποιούν ράλι. Ο Δείκτης Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκε επίσης ανοδικά. Ο Ιαπωνικός Nikkei και ο κορεατικός Kospi σημείωσαν άνοδο 1% και 0,5% αντίστοιχα.
Εκτίμηση για περισσότερα μέτρα
Ο κύκλος χαλάρωσης της Κίνας είναι «σε πλήρη εξέλιξη» έγραψε η Sheana Yue, οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Η σημερινή περικοπή θα τροφοδοτήσει άμεσα τα εκκρεμή επιχειρηματικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε φτηνότερα δάνεια για τους νέους δανειολήπτες με σταθερό επιτόκιο», ανέφερε σημειώνοντας ότι τα ενυπόθηκα δάνεια θα είναι «ελαφρώς φθηνότερα», γεγονός που θα βοηθήσει στη στήριξη της ζήτησης κατοικιών.
«Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης του επόμενους μήνες», έγραψε η Yue, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να προβεί σε ακόμη περισσότερες μειώσεις του βασικού επιτοκίου δανείων ενός έτους.
Τα ακίνητα προκαλούν ανησυχία
Η αποτροπή της κατάρρευσης του κινεζικού τομέα ακινήτων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Κίνα. Η κρίση του κλάδου ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν το Πεκίνο άρχισε να περιορίζει τον υπερβολικό δανεισμό των κατασκευαστών, που είχε ως στόχο να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες τιμές κατοικιών.
Το πρόβλημα κλιμακώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, καθώς η Evergrande, ο πιο χρεωμένος εργολάβος της Κίνας με υποχρεώσεις περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, άρχισε να προειδοποιεί για προβλήματα ρευστότητας.
Οι αναλυτές ανησυχούν εδώ και καιρό ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερους κινδύνους για την αγορά ακινήτων της Κίνας, πλήττοντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Φτάνουν τα μέτρα ;
Ακόμα και έτσι τα τελευταία μέτρα «δεν επαρκούν για την τόνωση της οικονομίας», σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura. «Κατά την άποψη μας, οι πραγματικοί ανασχετικοί παράγοντες για την οικονομία της Κίνας είναι το αυξανόμενο κόστος της στρατηγικής μηδενικού κόστους της Κίνας για τον περιορισμό των κυμάτων του κορωνοϊού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών και η επιδείνωση του τομέα ακινήτων», ανέφεραν σε σχετική έκθεση.