Μελέτη αποκαλύπτει τι μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ
Η διγλωσσία μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ έως και πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα αποδείξεων ότι η ομιλία πολλών γλωσσών μπορεί να συμβάλει στην ανθεκτικότητα και τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου καθώς γερνάμε, σημειώνει το Newsweek.
Διγλωσσία
Η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει περίπου 5,8 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. τΤο αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και συνδέεται με απώλεια μνήμης και γνωστική έκπτωση σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα.
Η εγκεφαλική διέγερση, όπως η ομιλία πολλών γλωσσών ή η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, θεωρείται ότι συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από την επιδείνωση της κατάστασης καθώς μεγαλώνουμε. Τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου για να διαπιστώσουν αν η διγλωσσία μεταβάλλει φυσικά τη δομή του εγκεφάλου ώστε να τον κάνει πιο ανθεκτικό.
«Το να μιλάμε περισσότερες από μία γλώσσες είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να είμαστε γνωστικά και κοινωνικά δεσμευμένοι, γεγονός που προάγει την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε σε ανακοίνωσή της μία εκ των συγγραφέων Natalie Phillips, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Concordia.
Η έρευνα
«Αυτή η ερευνητική μελέτη ήταν μοναδική στο ότι μπόρεσε να εξετάσει την πιθανή επίδραση της διγλωσσίας στη δομή του εγκεφάλου σε όλο το φάσμα του κινδύνου άνοιας, από άτομα που ήταν γνωστικά φυσιολογικά, σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, έως άτομα που έχουν πράγματι τη νόσο».
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη και ονομάζονται ιππόκαμπος, οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από το Cambridge University Press.
«Ο όγκος του εγκεφάλου στην περιοχή που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ ήταν ο ίδιος στους υγιείς ηλικιωμένους, στις δύο καταστάσεις κινδύνου και στην ομάδα της νόσου Αλτσχάιμερ στους δίγλωσσους συμμετέχοντες», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kristina Coulter, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Concordia.
Με άλλα λόγια, οι ιππόκαμποι στα δίγλωσσα άτομα ήταν αισθητά μεγαλύτεροι από εκείνους που ήταν μονόγλωσσοι της ίδιας ηλικίας, του ίδιου μορφωτικού επιπέδου, της ίδιας γνωστικής λειτουργίας και μνήμης.
«Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή συντήρησης του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διγλωσσία», δήλωσε ο Coulter.
Η έρευνα αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη επιστημόνων στην Ισπανία και τον Καναδά ότι οι δίγλωσσοι εγκέφαλοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology, διεξήγαγε μαγνητικές τομογραφίες σε 151 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι όσοι ήταν δίγλωσσοι παρουσίαζαν σημαντικά μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου τους.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι σαν τις πόλεις - αν είχατε μόνο μία γραμμή του μετρό, τα πράγματα θα πήγαιναν αρκετά αργά, και αν υπήρχε πρόβλημα με αυτή τη γραμμή η πόλη θα σταματούσε να κινείται. Ωστόσο, αν έχετε πολλαπλές γραμμές μετρό, οι άνθρωποι -ή στην προκειμένη περίπτωση οι πληροφορίες- μπορούν να μεταφέρονται πολύ πιο αποτελεσματικά, με εναλλακτικές διαδρομές να είναι διαθέσιμες αν κάτι πάει στραβά.
Και είναι αυτή η αυξημένη ανθεκτικότητα που η ομάδα του Πανεπιστημίου Concordia πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.