Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές θερμίδες που καταναλώνουν τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Τα παιδιά που έτρωγαν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ως νήπια είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να τα τρώνε μέχρι την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το Euronews.

Τα νήπια στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν σχεδόν τις μισές θερμίδες τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συνδέονται με κακή υγεία αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά παραγόμενα προϊόντα που τείνουν να είναι υψηλότερα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα δημητριακά, τα γιαούρτια, τα μπισκότα, τα λουκάνικα, τα πατατάκια και το συσκευασμένο ψωμί.

Η κατανάλωση περισσότερων από αυτά τα τρόφιμα συνδέεται με παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και καρκίνο στην ενήλικη ζωή.

Η μελέτη

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου ζήτησαν από τους γονείς να χαρτογραφήσουν τη διατροφή των παιδιών τους για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια ανέλυσαν αν επρόκειτο για μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γάλα ή τα λαχανικά, για επεξεργασμένα συστατικά όπως το βούτυρο ή το λάδι, για επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το τυρί ή για εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα με πολλά πρόσθετα.

Διαπίστωσαν ότι όταν τα παιδιά ήταν σχεδόν δύο ετών, το 47% των θερμίδων τους προερχόταν από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 59% μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 2.600 παιδιά και δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.

Όσον αφορά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα νήπια έτρωγαν κυρίως αρωματισμένα γιαούρτια, δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ψωμί ολικής άλεσης, ενώ τα επτάχρονα κατανάλωναν κυρίως πουτίγκες, γλυκά δημητριακά και λευκό ψωμί.

Δεν είναι όλα τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα ανθυγιεινά, αλλά πολλά από αυτά προωθούνται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης και αλατιού, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Δεν είναι εύκολο να τρέφονται τα παιδιά υγιεινά στο σημερινό διατροφικό μας περιβάλλον», δήλωσε η Δρ Ράνα Κόνγουεϊ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διατροφολόγος στο UCL.

«Τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά φθηνότερα από τα τρόφιμα που οι γονείς θα ήθελαν να δίνουν στα παιδιά τους, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η Conway.

Οι ερευνητές χώρισαν τα νήπια σε πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Στο χαμηλότερο επίπεδο, τα παιδιά έπαιρναν το 28% των θερμίδων τους από αυτές τις πηγές, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο ήταν 69%.

Ωστόσο, τα νήπια και στις πέντε ομάδες κατανάλωναν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα από το ανώτατο όριο του 5% για την πρόσληψη θερμίδων που συνιστά η βρετανική κυβέρνηση.

Η εξάρτηση από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας διατηρήθηκε επίσης με την πάροδο του χρόνου. 

«Τα διατροφικά πρότυπα στα πρώτα χρόνια είναι σημαντικά, καθώς βοηθούν στη δημιουργία συνηθειών που μπορούν να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στην ενήλικη ζωή», δήλωσε η Clare Llewellyn, άλλη συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια παχυσαρκίας στο UCL.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν νέες πολιτικές για να μειωθεί η πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων από τα παιδιά, για παράδειγμα με την προσθήκη προειδοποιητικών ετικετών στις συσκευασίες των τροφίμων και επιδοτήσεων που θα βοηθήσουν τους γονείς να επιλέξουν πιο υγιεινά τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα μελέτη υπερεκπροσωπήθηκαν οι λευκοί και τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ