Πώς η φωτοθεραπεία μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η θεραπεία με έντονο φως είναι μια πολλά υποσχόμενη πρώιμη θεραπεία για ασθενείς με κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η θεραπεία με έντονο φως, η οποία χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία των εποχιακών συναισθηματικών διαταραχών, λειτουργεί επίσης για άτομα με άλλους τύπους κατάθλιψης, σύμφωνα με το Εuronews.

Υπολογίζεται ότι το 40% των ασθενών με κατάθλιψη ανταποκρίθηκε στη θεραπεία με έντονο φως (BLT), η οποία μιμείται το ηλιακό φως, σύμφωνα με την ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry.

Αυτό συγκρίνεται με το 23% της ομάδας ελέγχου, η οποία περιελάμβανε άτομα που έλαβαν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στο φως, αντικαταθλιπτικά ή εικονικό φάρμακο.

Το BLT συνιστάται εδώ και καιρό για άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), έναν τύπο κατάθλιψης που μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια των ανθρώπων ή να επηρεάσει το πρόγραμμα του ύπνου τους και συνήθως πλήττει κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμερινών μηνών.

Αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η φωτοθεραπεία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για ασθενείς με μη εποχιακή κατάθλιψη. Δεδομένου ότι εκτιμάται ότι το 50% των ασθενών με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές θεραπείες, δήλωσαν οι ερευνητές, προτείνουν επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως φθηνότερη θεραπεία πρώτης γραμμής.

«Η BLT μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμεύσει ως [πρόσθετη] θεραπεία σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και, κατά συνέπεια, στα πιο διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ανάλυσή τους περιελάμβανε σχεδόν 860 ασθενείς σε 11 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 2005 και 2024 και χρησιμοποίησαν κουτιά φωτός με ένταση 5.000 έως 10.000 lux φωτός, το οποίο είναι το επίπεδο έκθεσης που συνιστούν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Το φως μπορούσε να ρυθμίσει τη διάθεση

Σε όλες τις μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με BLT είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στη θεραπεία και να δουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης να υποχωρούν και είδαν μεγαλύτερη μείωση των βαθμολογιών κατάθλιψης σε σύγκριση με αυτούς που δεν έλαβαν θεραπεία με BLT.

Οι ασθενείς με BLT είδαν θετικά αποτελέσματα ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές, όπως διαπιστώθηκε επίσης από την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις μελέτες δεν παρακολούθησε τους ασθενείς για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

«Η ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι η διάρκεια της θεραπείας μιας εβδομάδας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη διάρκεια έξι εβδομάδων», δήλωσε στο Euronews Health ο Artur Menegaz de Almeida, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής ιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Mato Grosso (UFMT) στη Βραζιλία.

«Ωστόσο, το εύρημα αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης χρόνου-απόκρισης στη θεραπεία με έντονο φως».

Δεν είναι επίσης απολύτως σαφές γιατί το φως φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση, πρόσθεσε ο Menegaz de Almeida. Με βάση μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν το φως περνάει μέσα από τα μάτια, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ερέθισμα για τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση, το συναίσθημα και τον κιρκάδιο ρυθμό ή το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

«Δεδομένου ότι η θεραπεία με έντονο φως έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τόσο την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) όσο και τις μη εποχιακές καταθλιπτικές διαταραχές, είναι πιθανό να εμπλέκεται ένας παρόμοιος μηχανισμός», δήλωσε ο Menegaz de Almeida.

Τόνισε επίσης ότι το κοινό τεχνητό φως μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρό για να ρυθμίσει τη διάθεση των ανθρώπων, δεδομένου ότι «το φως που αξιολογήσαμε δεν είναι το ίδιο με ένα τυπικό ηλιακό λαμπτήρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ