Σήμα κινδύνου για τα πρόσθετα τροφίμων
Για «χαλαρότητα» κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο οργανισμός υπεράσπισης των καταναλωτών UFC-Que Choisir ως προς την αξιολόγηση των πρόσθετων τροφίμων, επισημαίνοντας τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ουσίες αυτές για την υγεία, σε μια συγκέντρωση των αποτελεσμάτων μελετών που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Νιτρικά άλατα και νιτρώδεις ενώσεις που χρησιμοποιούνται στο ζαμπόν (E249, E250, E251, E252) και δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχύ εντέρου, καραμέλες με εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα (E150c, E150d) που είναι ύποπτο ως καρκινογόνο, ή ακόμη αζωχρώματα που βρίσκονται σε ζαχαρωτά (E102, E104, E110, E122, E124, E129) και υπάρχει κίνδυνος να κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, βρίσκονται στο στόχαστρο της ένωσης.
Ο οργανισμός, ο οποίος εκτιμά πως η επίσημη αξιολόγηση των προσθέτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο «έχει αποτελματωθεί ελλείψει ανθρώπινων, οικονομικών και αναλυτικών μέσων», αποφάσισε να εξετάσει τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AESA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), προχωρώντας σε μια αξιολογική κατάταξη των επιτρεπόμενων προσθέτων τροφίμων, από τα πιο αποδεκτά μέχρι αυτά που θα πρέπει κανείς να αποφεύγει.
«Στα περισσότερα από 300 εγκεκριμένα πρόσθετα, οι εργασίες μας δείχνουν πως 87 εξ αυτών πρέπει να αποφεύγονται ή δεν συνιστώνται, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο», αναφέρει η ένωση, ζητώντας από τις ευρωπαϊκές αρχές να απαγορεύσουν τα εν λόγω πρόσθετα.