Τεχνητή Νοημοσύνη: Τέσσερις τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή
Τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δέχονται ολοένα και περισσότερη κριτική για την ενέργεια που καταναλώνουν. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να επικεντρωθούμε στους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αναλυθεί σε διάφορα μικρότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την προσαρμογή σε αυτήν και τον μετριασμό της. Αυτά περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των πηγών εκπομπών, την ενίσχυση της παραγωγής και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πρόβλεψη καταστροφών όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Ενα βασικό ζήτημα- που θα μπορούσε να βοηθήσει-είναι το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πόλεις και αγροκτήματα και για την κατανόηση των αλλαγών στη βλάστηση, τη βιοποικιλότητα και το έδαφος από δορυφορικές εικόνες.
Τέσσερις διαφορετικοί τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευρύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η ηλεκτρική ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση καταστροφών και η γεωργία, σημειώνει η ιστοσελίδα theconversation.com.
Ηλεκτρική ενέργεια
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια, χάρη στην ακριβέστερη πρόβλεψη της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας.
Επιπλέον, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόση ενέργεια θα παραχθεί από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και έτσι να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της χρήσης καθαρής ενέργειας.
Για παράδειγμα, εκτιμώντας την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που παράγεται από πάνελ (με βάση τη διάρκεια του ηλιακού φωτός ή τις καιρικές συνθήκες), η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό του χρόνου πλύσης ή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους διαχειριστές δικτύων να προλάβουν και να μετριάσουν τα κενά στην παροχή.
Ερευνητές στο Ιράν χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν την ενεργειακή κατανάλωση ενός ερευνητικού κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα, τη δομή, τα υλικά και τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Το σύστημα χρησιμοποίησε επίσης αλγορίθμους για να βελτιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας του κτιρίου προτείνοντας κατάλληλα μέτρα μόνωσης και ελέγχου της θέρμανσης, καθώς και πόσος φωτισμός ήταν απαραίτητος με βάση τον αριθμό των ατόμων που ήταν παρόντες, μειώνοντάς την τελικά κατά 35%.
Μεταφορές
Οι μεταφορές ευθύνονται περίπου για το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εκπομπών CO₂. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενθαρρύνουν τις πράσινες επιλογές μετακίνησης, προτείνοντας στους οδηγούς τις πιο αποδοτικές διαδρομές, με λιγότερες ανηφόρες, λιγότερη κίνηση και σταθερές ταχύτητες, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές.
Γεωργία
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καλύτερες γεωργικές πρακτικές μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διασφαλίσει ότι ο χώρος και τα λιπάσματα (που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή) χρησιμοποιούνται με φειδώ.
Προβλέποντας πόση ποσότητα μιας καλλιέργειας θα αγοράσουν οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη αγορά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς και τους διανομείς να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη. Μια μελέτη του 2017 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ έδειξε μάλιστα ότι προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προβλέψουν τις αποδόσεις σόγιας σε επίπεδο κομητείας.
Αυτό κατέστη δυνατό με τη χρήση εικόνων από δορυφόρους για την ανάλυση και την παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών. Οι ερευνητές συνέκριναν πολλαπλά μοντέλα για την ακριβή πρόβλεψη των αποδόσεων των καλλιεργειών και το μοντέλο με τις καλύτερες επιδόσεις μπορούσε να προβλέψει την απόδοση μιας καλλιέργειας με βάση εικόνες αναπτυσσόμενων φυτών και άλλα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος.
Διαχείριση καταστροφών
Η πρόβλεψη και η διαχείριση των καταστροφών είναι ένας τομέας στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη έχει συνεισφέρει σημαντικά. Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν μελετήσει εικόνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προβλέψουν ζημιές από πλημμύρες στη λεκάνη του Ινδού ποταμού στο Πακιστάν.
Το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο για την ανίχνευση της έναρξης μιας πλημμύρας, βοηθώντας στο σχεδιασμό επιχειρήσεων διάσωσης σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνητικές αρχές για τον σχεδιασμό άμεσων μέτρων ανακούφισης.
Ωστόσο, αυτές οι πιθανές χρήσεις δεν εξαλείφουν το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη. Για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια «καλή» δύναμη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω γι' αυτό.