Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, καθώς οι περιπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν έως το 2060

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η άνοια είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σκέψη και την κρίση των ανθρώπων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περιπτώσεις άνοιας αυξάνονται, με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα να εκτιμά ότι οι ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, θα διπλασιαστούν μέχρι το 2060.

Διπλασιάστηκε ο κίνδυνος για άτομα άνω των 55 σύμφωνα με έρευνα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine τη Δευτέρα, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μετά την ηλικία των 55 ετών είναι διπλάσιος από αυτόν που αναφέρουν προηγούμενες μελέτες, εκτιμώντας τον σε 42%, σημειώνει το Euronews.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εκτιμήσει ότι οι παγκόσμιες περιπτώσεις άνοιας θα αυξηθούν λόγω της γήρανσης και της αύξησης του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2022 που εκτιμούσε ότι οι παγκόσμιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν από 57,4 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2019 σε σχεδόν 153 εκατομμύρια το 2050.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Δυτική Ευρώπη θα δει μια εκτιμώμενη αύξηση των περιπτώσεων κατά 74% έως το 2050, η Κεντρική Ευρώπη θα έχει μια αύξηση κατά 82% και η Ανατολική Ευρώπη θα δει μια αύξηση κατά 92%.

Όμως οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων προβλημάτων υγείας που κάνουν κακό στον εγκέφαλο, και δεν είναι πολύ αργά για να προσπαθήσουν ακόμη και στη μέση ηλικία.

«Όλη η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό που κάνετε στη μέση ηλικία έχει πραγματικά σημασία», δήλωσε ο Δρ Josef Coresh, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης (NYU) στις ΗΠΑ.

Ανοια δεν είναι μόνο η νόσος Αλτσχάιμερ

Η άνοια είναι η προοδευτική απώλεια της μνήμης, της ομιλίας και άλλων γνωστικών λειτουργιών..

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή και οι σιωπηλές αλλαγές στον εγκέφαλο που τελικά οδηγούν σε αυτήν μπορεί να αρχίσουν δύο δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν την αγγειακή άνοια, όταν καρδιακές παθήσεις ή μικρά εγκεφαλικά επεισόδια μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μεικτές αιτίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγγειακά προβλήματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ζύμωσης του Αλτσχάιμερ.

Η μέτρηση του κινδύνου από μια ορισμένη ηλικία και μετά κατά τη διάρκεια της πιθανής εναπομένουσας διάρκειας ζωής μπορεί να καθοδηγήσει τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία και την ιατρική έρευνα.

«Δεν αποτελεί εγγύηση ότι κάποιος θα αναπτύξει άνοια», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Γκάλβιν, ειδικός σε θέματα Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, αλλά δήλωσε ότι τα ευρήματα ταιριάζουν με άλλες έρευνες.

Ο κίνδυνος άνοιας διαφέρει ανάλογα με την ηλικία

Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι περίπου το 14% των ανδρών και το 23% των γυναικών θα αναπτύξουν κάποια μορφή άνοιας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η ομάδα του Coresh ανέλυσε πιο πρόσφατα δεδομένα από μια αμερικανική μελέτη που παρακολουθούσε την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία περίπου 15.000 ηλικιωμένων ενηλίκων για αρκετές δεκαετίες. Είναι σημαντικό ότι διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αλλάζει με τις δεκαετίες.

Μόνο το 4% των ανθρώπων εμφάνισε άνοια μεταξύ των ηλικιών 55 και 75 ετών, κάτι που ο Coresh αποκαλεί βασικό παράθυρο 20 ετών για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου.


Για τους ανθρώπους που επιβιώνουν από τις κοινές απειλές για την υγεία μέχρι τα 75 τους χρόνια, ο κίνδυνος άνοιας στη συνέχεια εκτοξεύεται στο 20% μέχρι την ηλικία των 85 ετών και στο 42% μεταξύ των ηλικιών 85 και 95 ετών.

Συνολικά, ο κίνδυνος άνοιας κατά τη διάρκεια της ζωής μετά την ηλικία των 55 ετών ήταν 35% για τους άνδρες και 48% για τις γυναίκες, κατέληξαν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες ζουν γενικά περισσότερο από τους άνδρες, ένας βασικός λόγος για τη διαφορά αυτή, σημείωσε ο Coresh. Οι μαύροι Αμερικανοί είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο, 44%, από ό,τι οι λευκοί με 41%.

Τρόποι μείωσης του κινδύνου άνοιας

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως η ηλικία και το αν έχετε κληρονομήσει μια γονιδιακή παραλλαγή που ονομάζεται APOE4 και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία.

Όμως οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν προβλήματα υγείας που συμβάλλουν στη μεταγενέστερη άνοια.

Ο Coresh, για παράδειγμα, φοράει κράνος όταν κάνει ποδήλατο επειδή οι επανειλημμένες ή σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις από ατυχήματα ή πτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

Ιδιαίτερα σημαντικό: «Ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό και για τον εγκέφαλό σας», πρόσθεσε ο Galvin από το Μαϊάμι. Προτρέπει τους ανθρώπους να ασκούνται, να αποφεύγουν την παχυσαρκία και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και τη χοληστερόλη.

Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ένας κίνδυνος όχι μόνο για την αγγειακή άνοια, αλλά συνδέεται επίσης με ορισμένα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ομοίως, το υψηλό σάκχαρο του κακώς ελεγχόμενου διαβήτη συνδέεται με γνωστική έκπτωση και επιζήμια φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Μείνετε επίσης κοινωνικά και γνωστικά δραστήριοι, δήλωσε ο Galvin. Προτρέπει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν ακουστικά βαρηκοΐας αν η ηλικία φέρνει απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να ωθήσει σε κοινωνική απομόνωση.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, και αυτά τα πράγματα νομίζω ότι θα ήταν πολύ, πολύ σημαντικά για να χτίσουμε έναν καλύτερο εγκέφαλο καθώς γερνάμε», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ