Από τους γιάπις στους HENRYs - Βγάζουν αρκετά αλλά δεν πιστεύουν ότι είναι πλουσιοι

Φωτογραφία: Shutterstock

Την δεκαετία του 80 έκαναν την εμφάνισή τους οι διάσημοι γιάπις, νέοι πλούσιοι εργαζόμενοι με φιλοδοξίες για ακόμη μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία.

Σαράντα χρόνια μετά έρχεται να αναδειχθεί μια νέα κατηγορία εργαζομένων που έχουν υψηλές απολαβές αλλά δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά πλούσιους ακόμα.

Ποιοι είναι οι HENRYs

Η συγκεκριμένη κατηγορία πλουσίων εργαζομένων ονομάζεται ΗΕNRY( High earners not rich yet).

Οι Henrys δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά πλούσιους.

Επί της ουσίας, Henry ονομάζεται κάποιος που ναι μεν έχει υψηλά εισοδήματα αλλά δεν έχει συσσωρεύσει ακόμη πραγματικό πλούτο.

Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά διαδόθηκε ευρέως τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ αλλά συνεχώς αναπτύσσεται και σε ολοένα και περισσότερες δυτικές αλλά και ασιατικές οικονομίες.

Πρόκειται για ανθρώπους με ετήσια εισοδήματα λίγο πάνω από τα 200.000 δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 60 % των HENRY στις ΗΠΑ ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-49 ετών, χωρίς ωστόσο να λείπουν και εργαζόμενοι μικρότερης ή και μεγαλύτερης ηλικίας. Ο μέσος όρος ηλικίας ενός HENRY είναι τα 46 έτη, σύμφωνα με το Business Insider.

Δεν αποταμιεύουν αρκετά 

Οι HENRY αποτελούν μια εξαιρετική απεικόνιση του παραδόξου πλούτου που υπάρχει στις ΗΠΑ σήμερα.  Τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα κερδίζουν έως και 15 φορές το εισόδημα των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.  Φαίνεται ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται για να χτίσουν μια υψηλή καθαρή αξία.

Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι ένας ανησυχητικά υψηλός αριθμός υψηλών εισοδημάτων αποταμιεύει πολύ λίγα χρήματα για το μέλλον του, σημειώνει η ιστοσελίδα etftrends.

Mελέτη αποκαλύπτει ότι τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα, τα οποία περιγράφονται ως εκείνα που κερδίζουν μεταξύ 150.000 και 283.000 δολάρια ετησίως, είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν στον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης την προσοχή που χρειάζεται.

Η μελέτη αναφέρει ότι το 32% των υψηλόμισθων δεν παίρνουν σοβαρά τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης.

Τα ευρήματα σχετικά με τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με υψηλό εισόδημα δεν έχει υιοθετήσει τον τύπο της μακροπρόθεσμης σκέψης που απαιτείται για να εμπνεύσει χρηματοοικονομικές πρακτικές που αυξάνουν την καθαρή αξία της περιουσίας του.

Οι HENRY'S αποτελούν το 14,4% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ σύμφωνα με  πρόσφατα στοιχεία - ποσοστό ρεκόρ.

Παρόλα αυτά όσο παράδοξο και αν φαίνεται, τα ποσά που κερδίζουν δεν ανταποκρίνονται στην αγοραστική δύναμη που θα ήθελαν να έχουν.

Σημαντικότεροι λόγοι, η αύξηση του κόστους ζωής και οι αγοραστικές τους συνήθειες, αφού οι ΗΕΝRY προτιμούν να αγοράζουν σπίτια και πολυτελή αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ