Ποιο είναι το «κλειδί» της μακροζωίας για τις γυναίκες

NEWSROOM
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

Μια μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει ότι το να νιώθεις ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να ζεις περισσότερο

 Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 49.000 γυναίκες (μέση ηλικία 79 ετών) που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ευγνώμονες ένιωθαν για διάφορες πτυχές της ζωής τους. 

Ευγνωμοσύνη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συμμετέχουσες τρία χρόνια αργότερα.  Σε σύγκριση με τις γυναίκες που αρχικά ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο ευγνώμονες, εκείνες που ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ευγνώμονες είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης.  Η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει ότι η ευγνωμοσύνη παρατείνει τη ζωή.

Ωστόσο, μπορεί να σας φέρει περισσότερη χαρά, οπότε δοκιμάστε αυτό: Κάθε μέρα, γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.  Μπορεί να είναι μεγάλα, σαν μια φιλία, ή μικρά, όπως μια ωραία συζήτηση με έναν γείτονα ή κάποιο όμορφο φύλλωμα που είδατε εκείνη την ημέρα.  Εάν αυτή η πρακτική σας  ενθαρρύνει να νιώθετε περισσότερη ευγνωμοσύνη, συνεχίστε την.

4 καθημερινές πρακτικές των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο

Εν τω μεταξύ, μελετώντας επί χρόνια τις Γαλάζιες Ζώνες (περιοχές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο), ο Dan Buettner παρατήρησε αυτές τις απλές πρακτικές που κάνουν καθημερινά οι κάτοικοι μερικών από τις μακροβιότερες κοινότητες στον κόσμο:

Κίνηση: Ασχοληθείτε με πιο χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως η φροντίδα ενός κήπου ή το περπάτημα μέχρι το σπίτι ενός φίλου.

Προσέξτε τις διατροφικές σας συνήθειες: Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι ακολουθούν το σύνθημα hara hachi bu, που σημαίνει ότι σταματούν να τρώνε γεύματα όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%. 

Δώστε προτεραιότητα στους κοινωνικούς δεσμούς: Ορισμένες Γαλάζιες Ζώνες κοινωνικοποιούνται με κρασί και άλλες ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα, αλλά μια κοινή πρακτική μεταξύ αυτών των κοινοτήτων είναι η καθημερινή συγκέντρωση με τους αγαπημένους τους.

Kάντε πιο συχνά διαλείμματα: Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες συνήθως κάνουν διαλείμματα και σταματούν για λίγο την δουλειά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χαρά και να μειώσει τα επίπεδα άγχους

ΣΧΕΤΙΚΑ