Σε αυτό το νησί της Ιταλίας, οι άνθρωποι συχνά ζουν μέχρι τα 100 - ποιες είναι 4 από τις βασικές τους συνήθειες

Σαρδηνία/Φωτο: Shutterstock

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θέλουν να ζήσουν μέχρι τα 100, αλλά δεν κάνουν πάντα ό,τι χρειάζεται για να αυξήσουν τις πιθανότητες να φτάσουν ως εκεί. 

Ο ερευνητής μακροζωίας Δρ Τζιοβάνι Μάριο Πες και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι ευτυχισμένοι, παραγωγικοί αιωνόβιοι δεν ήταν ακραίοι στις συνήθειές τους στην Σαρδηνία. Σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι εδώ που γιορτάζουν τα 100α γενέθλιά τους.

Μπορεί να νομίζετε ότι απαιτούνται μόνο καλά γονίδια για να μπορέσετε να ζήσετε μέχρι τα 100. Αλλά ο Πες προσφέρει μια πιο ελπιδοφόρα αφήγηση για όσους από εμάς μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί. Ενώ η γενετική έχει κάποια επίδραση στη μακροζωία, πιθανότατα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% έως 25% των διαφορών στη διάρκεια ζωής.

Σαρδηνία/Φωτό: Shutterstock
Σαρδηνία/Φωτό: Shutterstock


 Οι συνήθειες του τρόπου ζωής - τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε - οδηγούν τους υπόλοιπους.  Και μπορούμε να μάθουμε από τις πολιτιστικές παραδόσεις και τις συνήθειες του τρόπου ζωής που έχουν διατηρήσει οι πρεσβύτεροι της Σαρδηνίας.

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές που μπορεί να συνδέονται με την εξαιρετική μακροζωία τους — και μπορεί να βοηθήσουν εμάς τους υπόλοιπους να ζήσουμε μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Οι μέρες τους είναι γεμάτες σωματική δραστηριότητα   

Οι άνθρωποι στη Σαρδηνία κινούν συνεχώς το σώμα τους ενώ εκτελούν συνηθισμένες εργασίες.

Το λοφώδες τοπίο παρέχει πολλές ευκαιρίες για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό και να δυναμώσετε τους μύες των ποδιών χωρίς να χρειάζεστε διάδρομο ή μηχανικό σκαλοπάτι. Οι υπαίθριες δραστηριότητες όπως η βοσκή, η γεωργία, η κηπουρική, το περπάτημα και η αναζήτηση τροφής για άγρια χόρτα και μανιτάρια καίνε θερμίδες και κρατούν το σώμα και το μυαλό δυνατά.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία και τη μακροζωία, επομένως είναι λογικό να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των κατοίκων της Σαρδηνίας από αυτή την άποψη.

Μπορεί να μην έχουμε όλοι την τύχη να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να είμαστε δραστήριοι όλη μέρα, αλλά μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα κάνοντας έναν καθημερινό γρήγορο περίπατο και να ανεβαίνουμε τις σκάλες αντί να πέρνουμε ανελκυστήρα όποτε είναι εφικτό.

 Σαρδηνία/Φωτό: Shutterstock

Σαρδηνία/Φωτό: Shutterstock


Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας «τρώνε φρέσκα, σπιτικά γεύματα»

Δεν θα βρείτε τους περισσότερους ηλικιωμένους σε αυτή τη Μπλε Ζώνη να τσιμπολογούν ένα χάμπουργκερ με το ένα χέρι στο τιμόνι. Ούτε είναι πιθανό να βρεθούν να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για ένα υπέροχο γεύμα σε ένα εστιατόριο πέντε αστέρων. 

Παραδοσιακά, έχουν επιλέξει τοπικά συστατικά και απλούς, εποχιακούς συνδυασμούς φαγητών που φτιάχονται στις δικές τους κουζίνες. Το να μένουν πιστοί σε αυτές τις γαστρονομικές παραδόσεις και διατροφικές πρακτικές έχει θετική επίδραση όχι μόνο στο σώμα τους, αλλά και στην ευεξία τους.

Οι Σαρδήνιοι τείνουν να τρώνε φρέσκα, σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα. Δεν υπάρχουν πρόσθετα ή συντηρητικά όταν φτιάχνουν τα δικά τους ζυμαρικά ή ψωμί, όπως το ψωμί pistoccu ή το ψωμί με προζύμι su coccoi.

Τρώνε κρέας μόνο τέσσερις ή πέντε φορές το μήνα. Ο κύριος όγκος της πρωτεΐνης τους προέρχεται από τα φασόλια, μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Ένα ή δύο ποτήρια τοπικό κόκκινο κρασί Cannonau με λίγο ψωμί και τυρί είναι ένα σνακ που μοιράζονται με φίλους σε μια στιγμή χαλάρωσης.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τον κοινό πειρασμό να τρώτε φαστ φουντ είναι να ετοιμάζετε απλές συνταγές όπως ζυμαρικά Σαρδηνίας ή σούπα μινεστρόνε το Σαββατοκύριακο και να έχετε πάντα κοντά στον πάγκο της κουζίνας ένα μπολ με φρέσκα φρούτα.

Παραμένουν κοινωνικά ενεργοί καθώς γερνούν  

Οι γηραιότεροι Σαρδήνιοι αναφέρουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας και χαμηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, εν μέρει χάρη στους κοινωνικούς δεσμούς τους.
Η σοφία τους εκτιμάται από τις νεότερες γενιές και βρίσκουν σκοπό σε κοινές δραστηριότητες όπως οικογενειακά γεύματα, θρησκευτικές τελετές, ένα παιχνίδι bocce (παρόμοιο με το μπόουλινγκ στο γκαζόν), κηπουρική ή απλώς να κάνουν παρέα μεταξύ τους.

Είναι δύσκολο να μην πέσεις σε ένα μοτίβο αυτο-απομόνωσης, γοητευμένος από μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή για ώρες. Μια ιδέα που θα σας βοηθήσει να αντιστρέψετε αυτήν την τάση είναι να προσκαλέσετε: Ζητήστε από έναν γείτονα να κάνει μια βόλτα μαζί σας ή προσκαλέστε φίλους για μια αυτοσχέδια μακαρονάδα.

Διατηρούν μια αίσθηση πνευματικότητας 

Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι της Σαρδηνίας και άλλων περιοχών της Ιταλίας τείνουν να είναι θρησκευόμενοι. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η προσευχή και η πνευματικότητα μπορεί να ευθύνονται για την ικανοποίηση από τη ζωή καθώς γερνάμε.

Δεν πιστεύουν όλοι σε μια επίσημη θρησκεία και δεν χρειάζεται να μάθετε από τους αιωνόβιους της Σαρδηνίας. Εξετάστε εναλλακτικούς τρόπους για να αποκτήσετε μια αίσθηση πνευματικότητας, όπως να συμμετάσχετε σε ένα εργαστήριο διαλογισμού ή να αναπτύξετε μια πρακτική γιόγκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ