Η αποταμίευση βοηθάει στον ύπνο -Τι δείχνει έρευνα Πανεπιστημίου

Φώτο: Shutterstock

Η τακτική αποταμίευση χρημάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Το να βάλουμε στην άκρη ένα μηνιαίο ποσό, όσο μικρό κι αν ήταν το ποσό, βοήθησε  τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, όπως δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Οι τακτικοί αποταμιευτές με χαμηλά εισοδήματα έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή με τους πλουσιότερους μη αποταμιευτές.

Η τακτική αποταμίευση οδηγεί σε ψυχική ευεξία

Το ένα τέταρτο των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποταμιεύσεις μικρότερες από 100 λίρες, σύμφωνα με το BBC.

Η εξοικονόμηση χρημάτων ήταν δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω της απότομης αύξησης των λογαριασμών ενέργειας και των τιμών των τροφίμων.
 

 Φωτό: Shutterstock

Φωτό: Shutterstock

Εκτιμάται ότι έξι στους 10 ανθρώπους έχουν μια συνήθεια αποταμίευσης και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το να βάζεις χρήματα στην άκρη - ακόμα και όταν έχεις μικρό εισόδημα - βελτιώνει την οικονομική ανθεκτικότητα.

Τώρα, η έκθεση του Κέντρου Ερευνών Προσωπικών Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ προτείνει ότι η τακτική αποταμίευση οδηγεί σε βελτιωμένη ικανοποίηση από τη ζωή, ακόμη και αν μπει στην άκρη μόνο ένα μικρό ποσό.

Η έκθεση αποφάνθηκε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα του να είσαι λιγότερο ανήσυχος για τα χρήματα, λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσεις προβληματικό χρέους ή να μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα απροσδόκητα γεγονότα.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που παρακολουθούσε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων σε μια περίοδο 10 ετών.

Παρατήρησαν μια βελτίωση στην ικανοποίηση από τη ζωή λόγω της αποταμίευσης.

Ωστόσο, άλλα γεγονότα της ζωής τους είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, μια μετακόμιση ή ένας γάμος βελτίωσε την ψυχική ευεξία σε μεγαλύτερο βαθμό. Η απώλεια μιας δουλειάς ή η απόκτηση παιδιών δημιούργησε ένα σχετικά μεγαλύτερο έλλειμμα ψυχικής ευεξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ