Τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή -Μια μοναδική άσκηση που μειώνει την εμφάνιση άνοιας

Για να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να ασχολείστε με τη σωματική δραστηριότητα όσο πιο συχνά μπορείτε.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο ισχυρή για τον εγκέφαλό μας», σημειώνει η Dr. Wendy Suzuki, νευροεπιστήμονας και κοσμήτορας του NYU College of Arts and Science, σε ένα επεισόδιο της πρόσφατης σειράς MasterClass που παρουσιάζει νευροεπιστήμονες και ψυχιάτρους να μοιράζονται συμβουλές για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Η Suzuki ανέφερε πώς το περπάτημα 10 λεπτών την ημέρα μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή σας και ότι αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ εμπλέκουν τον προμετωπιαίο φλοιό περισσότερο από άλλες ασκήσεις.

Αλλά η προπόνηση στην εβδομαδιαία ρουτίνα της Suzuki είναι πολύ διαφορετική από τις περισσότερες άλλες.

Το intenSati

Το μπροστινό μισό του ονόματος «inten» προέρχεται από τη λέξη "πρόθεση", δήλωσε η Suzuki. «Το Sati είναι μια λέξη που σημαίνει ενσυνειδητότητα ή επίγνωση».

Η καρδιοαναπνευστική άσκηση είναι η προτιμώμενη άσκηση για την υγεία του εγκεφάλου.

Το IntenSati περιλαμβάνει την κίνηση του σώματός σας ενώ μιλάτε δυνατά , δήλωσε η Suzuki. Δημιουργήθηκε από την Patricia Moreno το 2002.

Η εκφορά θετικών επιβεβαιώσεων φωναχτά μπορεί να επηρεάσει έντονα την προοπτική σας για τη ζωή και τη συνολική σας διάθεση, δήλωσε η Suzuki.

«Αν φωνάξετε ότι πιστεύετε ότι θα πετύχετε, ότι είστε δυνατοί, για μια ολόκληρη ώρα με ένα σωρό άλλους ιδρωμένους ανθρώπους που φωνάζουν επιβεβαιώσεις, βγαίνετε από αυτό το μάθημα νιώθοντας καταπληκτικά».

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας ενθάρρυνε 135 προπτυχιακούς φοιτητές να λένε συμπονετικά πράγματα στον εαυτό τους για 20 δευτερόλεπτα την ημέρα, σε συνδυασμό με συμπονετικό άγγιγμα, όπως το να βάζουν το χέρι τους στην καρδιά τους. Μετά από ένα μήνα που έκαναν με συνέπεια αυτή την πρακτική, οι φοιτητές ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και είδαν βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία, σημειώνει το CNBC.

«Αλλά όποια μορφή προπόνησης και αν κάνετε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείτε να γυμναστείτε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για προπόνηση, επειδή η ζωή μας είναι τόσο πολυάσχολη», δήλωσε η Suzuki.

Η άσκηση μειώνει την εμφάνιση άνοιας

Μια μελέτη του 2022 που εξέτασε τις πληροφορίες για την υγεία περισσότερων από 500.000 ανθρώπων διαπίστωσε ότι όσοι ασχολούνταν τακτικά με έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως η γυμναστική και ο αθλητισμός, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 35%.

Αλλά ακόμη και το να κάνει κανείς τακτικά δουλειές του σπιτιού μείωσε τον κίνδυνο ενός ατόμου κατά 21%.

«Κάθε σταγόνα ιδρώτα μετράει για τον εγκέφαλό σας», επεσήμανε η Suzuki.

ΣΧΕΤΙΚΑ