Tο ιαπωνικό «μυστικό» για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Φωτογραφία: AP Images


Αν, όπως πολλοί άλλοι, έχετε προσπαθήσει να μάθετε περισσότερα για το τι κάνει κάποιους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να νιώθουν περισσότερη ευτυχία, τότε πιθανώς έχετε ήδη ακούσει για τις «Μπλε Ζώνες», όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Οι «μπλε ζώνες» είναι περιοχές στον κόσμο με τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες της Οκινάουα ζουν περισσότερο από τις γυναίκες όλων των άλλων περιοχών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα μακροζωίας Dan Buettner. Επιπλέον, «οι κάτοικοι της Οκινάουα έχουν λιγότερο καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άνοια από τους Αμερικανούς», έγραψε ο Buettner στην ιστοσελίδα του.

 Φωτογραφία: SOOC

Φωτογραφία: SOOC

Οι κάτοικοι του νησιού που αψηφούν τον χρόνο τράβηξαν την προσοχή των συγγραφέων Héctor García και Francesc Miralles. Το ζευγάρι πήρε συνεντεύξεις από πάνω από 100 από τους γηραιότερους ανθρώπους στην Οκινάουα και έγραψε για τις αρχές και τις τεχνικές που ακολουθούν καθημερινά οι Ιάπωνες κατοστάρηδες στο βιβλίο τους με τίτλο «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life »(Το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή).

Ακολουθούν μερικές από τις πρακτικές που συμβάλλουν στη μακροζωία και την ευτυχία μερικών από τους μακροβιότερους ανθρώπους της Ιαπωνίας.

Ασχοληθείτε με άσκηση χαμηλής έντασης για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα

Σχεδόν όλοι οι σούπερ-ager με τους οποίους μίλησαν οι García και Miralles μοιράστηκαν ότι εξασκούνται τακτικά το radio taiso, το οποίο είναι μια γνωστή, εδώ και δεκαετίες ιαπωνική άσκηση.

«Ακόμη και οι ένοικοι του γηροκομείου που επισκεφτήκαμε αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτήν, αν και ορισμένοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά τους καροτσάκια», γράφουν οι συγγραφείς στο βιβλίο τους.

Βοηθάει το γεγονός ότι η άσκηση απαιτεί κινήσεις χαμηλής έντασης και μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε λεπτά ή λιγότερο. Και αυτό που κάνει την άσκηση να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι συνήθως γίνεται μεταξύ ομάδων ανθρώπων.

Ένας από τους κύριους στόχους είναι να «προάγει το πνεύμα ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων», σύμφωνα με τους García και Miralles.

Βρείτε έναν σκοπό και μείνετε απασχολημένοι

Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που λέει: «Έχετε να κάνετε κάτι που σας ενδιαφέρει; Μόνο αν μένεις ενεργός θα σε κάνει να θέλεις να ζήσεις εκατό χρόνια». Οι κάτοικοι της Οκινάουα το πετυχαίνουν αυτό βρίσκοντας το ikigai, ή τον σκοπό τους, που τους ενθαρρύνει να επικεντρωθούν στο βαθύτερο νόημα της ζωής τους.

Το ikigai μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα ως «η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος». Συχνά, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο δεν συνταξιοδοτούνται, σημειώνει το CNBC.

Για παράδειγμα, ο Hayao Miyazaki, 83 ετών, είναι διευθυντής ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Studio Ghibli στην Ιαπωνία. Μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή του τη δεκαετία του '90, ο Miyazaki ήρθε στη δουλειά του για να σχεδιάσει νέα κινούμενα σχέδια- μόλις κυκλοφόρησε μια ταινία το 2023.

Βέλτιστη εμπειρία

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να βρεις την ευτυχία, για να ζεις σύμφωνα με το ikigai σου», γράφουν στο βιβλίο τους οι García και Miralles. Αλλά ένα βασικό συστατικό είναι η ικανότητα να φτάσετε σε αυτή την κατάσταση και, μέσω αυτής της κατάστασης, να έχετε μια «βέλτιστη εμπειρία».

Το να βυθίζεσαι σε μια κατάσταση ροής σου επιτρέπει να είσαι περισσότερο παρών, να βελτιώσεις την εστίασή σου και να ξεχάσεις προσωρινά τις ανησυχίες σου, σύμφωνα με τους García και Miralles.«Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν τα περισσότερα», έγραψαν. «Είναι εκείνοι που περνούν περισσότερο χρόνο από τους άλλους σε κατάσταση ροής».

ΣΧΕΤΙΚΑ