Σε αυτά τα 5 μέρη στον κόσμο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο - Ένα ελληνικό νησί ανάμεσά τους

NEWSROOM
Παραλία Σεϋχέλλες, Ικαρία
Η παραλία Σεϋχέλλες στον νησί της Ικαρίας / Φωτογραφία: Shutterstock

Το να περνάς χρόνο κοντά σε ακτές, λίμνες ή ποτάμια μπορεί να «προάγει την υγεία και την ευημερία και να προλαμβάνει ασθένειες».

Μετά από 20 χρόνια συνεντεύξεων με εκατοντάχρονους και επισκέψεων στις «Γαλάζιες Ζώνες» -τις περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο-, ο Dan Buettner έμαθε κάτι που δεν περίμενε.

«Όταν παίρνεις δεδομένα από όλο τον κόσμο για την ευτυχία και ελέγχεις όλα τα υπόλοιπα, διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι που ζουν δίπλα στο νερό είναι… πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που δεν ζουν», λέει ο Buettner.

Στην πραγματικότητα, τέσσερις από τις πέντε Γαλάζιες Ζώνες στον κόσμο, η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Ικαρία στην Ελλάδα, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, βρίσκονται πάνω στο νερό (η πέμπτη είναι η Λόμα Λίντα στις ΗΠΑ και δεν βρέχεται σε κανένα σημείο).

Αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, το τελικό αποτέλεσμα είναι σαφές.

«Μπορεί να είναι η ηρεμιστική επίδραση του νερού ή μπορεί να είναι ότι το κλίμα μετριάζεται λόγω του νερού», λέει ο Buettner. «Φαίνεται όμως ότι μας κάνει πιο ευτυχισμένους».

Και η ευτυχία δεν είναι η μόνη θετική παρενέργεια της ζωής δίπλα στο νερό. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open διαπίστωσε ότι το να περνάς χρόνο κοντά σε ακτές, λίμνες ή ποτάμια μπορεί να «προάγει την υγεία και την ευημερία και να προλαμβάνει ασθένειες».

Ο ίδιος ο Buettner ζει στο Μαϊάμι Μπιτς και λέει ότι η τοποθεσία παίζει μεγάλο ρόλο στην ευημερία του. Αλλά «δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το νερό, αυτό καθεαυτό», λέει. Αντίθετα, πιστώνει την ελκυστική τοποθεσία και τον καιρό που τον βοηθούν να κάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

«Κοιτάζω τον ωκεανό αυτή τη στιγμή, όπου κολυμπάω κάθε μέρα και την παραλία στην οποία περπατάω κάθε μέρα. Έχω επιλέξει σκόπιμα ένα μέρος όπου είναι πολύ εύκολο και δελεαστικό να έχεις σωματική δραστηριότητα όλο το χρόνο χωρίς να προσπαθείς πραγματικά», τονίζει.

Στοχεύει στην καθημερινή κίνηση κάνοντας δραστηριότητες που του αρέσουν, όπως το stand-up paddle surfing, ή ασκήσεις με χαμηλότερη ένταση όπως το περπάτημα.

«Το κλειδί δεν είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα. Το αντίθετο. Όταν δεν υπάρχει καταπόνηση, επίσης διατηρείστε. Γιατί όταν δεν υπάρχει καταπόνηση, είναι πιο πιθανό κάτι να το κάνετε κάθε μέρα», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ