Ανακύκλωση: Τρεις «μύθοι» και μια αλήθεια για το τι μπορούμε να ανακυκλώνουμε
Η ανακύκλωση υπάρχει εδώ και δεκαετίες και παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί -και τι δεν μπορεί- να ανακυκλωθεί.
«Μέρος του προβλήματος είναι ότι περιμένουμε όλα αυτά να τα αντιλαμβανόμαστε με τη διαίσθηση και αυτό δεν λειτουργεί», αναφέρει ο Reid Lifset, ερευνητής στη Σχολή Περιβάλλοντος του Yale. «Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα».
Ας δούμε πώς κάποιοι «μύθοι» για την ανακύκλωση ισχύουν ή δεν ισχύουν σύμφωνα με την Washington Post.
Τα κουτιά της πίτσας δεν είναι ανακυκλώσιμα ❌
Κι όμως είναι. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ λέει ότι πρέπει να μπαίνουν στον κάδο της ανακύκλωσης ακόμα και αν είναι λερωμένα με λίπος. Αλλά πριν το κάνετε, φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού και να ισιώσετε το κουτί.
«Τα κουτιά πίτσας είναι ανακυκλώσιμα, η πίτσα δεν είναι», αναφέρει η υπηρεσία στις οδηγίες της για την ανακύκλωση.
Η Αμερικανική Ένωση Δασών και Χάρτου, υποστηρίζει επίσης την ανακύκλωση των κουτιών πίτσας και ενθαρρύνει τους πολίτες να επικαιροποιήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του οικιακού προγράμματος ανακύκλωσης ώστε να δέχεται κουτιά που δεν περιέχουν τρόφιμα. Ο όμιλος επισημαίνει μια έρευνα της WestRock, μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας συσκευασίας, η οποία διαπίστωσε ότι τα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού μπορούν να ανακυκλώσουν τα λιπαρά κουτιά πίτσας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μικρές ποσότητες τυριού κολλημένες πάνω τους.
«Το λίπος και το τυρί σε ποσότητα που συνήθως συναντάται στα κουτιά πίτσας δεν αποτελούν πρόβλημα για τη διαδικασία ανακύκλωσης», σύμφωνα με την ένωση.
Όλα τα χαρτιά είναι ανακυκλώσιμα ❌
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι χαρτοβιομηχανίες μπορούν να διαχειριστούν προϊόντα από απλό χαρτί και κυματοειδές χαρτόνι. Όμως αν το χαρτί είναι επικαλυμμένο, όπως το γυαλιστερό ή μεταλλικό περιτύλιγμα για δώρα, ή έχει πρόσθετες επενδύσεις, τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να περιπλέκονται.
Για παράδειγμα, τα κουτιά των χυμών, τα οποία συνήθως αποτελούνται από ένα συνδυασμό χαρτιού επενδεδυμένου με ένα λεπτό στρώμα αλουμινίου και μια πλαστική επίστρωση. Το χαρτί που χρησιμοποιείται για αυτές τις συσκευασίες είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και πολύτιμο για τα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού, όμως οι εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να διαχωρίζουν τα υλικά, σύμφωνα με τον Lifset.
Οι χάρτινες αποδείξεις μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Ενώ οι συνηθισμένες χάρτινες αποδείξεις είναι ανακυκλώσιμες, συχνά τα δελτία που βγαίνουν από τα μηχανήματα χρεωστικών καρτών ή τις νεότερες ταμειακές μηχανές δεν είναι. Αυτές οι αποδείξεις εκτυπώνονται σε θερμικό χαρτί, το οποίο περιέχει μια χημική ουσία γνωστή ως δισφαινόλη Α (BPA), ή μια παρόμοια που ονομάζεται δισφαινόλη S (BPS). Τα χημικά υπολείμματα από αυτές τις αποδείξεις μπορούν να μολύνουν το ανακυκλωμένο χαρτί, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Ένας τρόπος για να καταλάβετε τι είδους χάρτινη απόδειξη έχετε είναι να τη χαράξετε. Αν εμφανιστεί μια σκούρα γραμμή, η απόδειξη είναι πιθανότατα τυπωμένη σε χαρτί με BPA ή BPS.
Τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα πρέπει να είναι απολύτως καθαρά ❌
Όσο πιο καθαρά και στεγνά είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, τόσο το καλύτερο. Όμως γενικά είναι καλό να αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων ή των υγρών πριν μπουν τα αντικείμενα στον κάδο.
«Ένα βασικό ξέβγαλμα για την απομάκρυνση τυχόν σημαντικών σωματιδίων τροφίμων είναι αρκετό, δεν χρειάζεται να είναι όλα πεντακάθαρα», επισημαίνει η Melissa Valliant, εκπρόσωπος της οργάνωσης Beyond Plastics.
Δεν χρειάζεται να πλένετε επιμελώς στο χέρι βάζα, μπουκάλια και άλλα δοχεία, κάτι που μπορεί να σπαταλήσει νερό και ενέργεια. Η Susan Collins, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανακύκλωσης Εμπορευματοκιβωτίων, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, δήλωσε ότι μουλιάζει ορισμένα ανακυκλώσιμα αντικείμενα για να ξεπλένονται ευκολότερα ή τα βάζει στο πλυντήριο πιάτων.
Και μια αλήθεια ✔️
Το ποια αντικείμενα ανακυκλώνονται στην πραγματικότητα εξαρτάται από το πού βρίσκεστε. Για, παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές εξακολουθούν να μην παίρνουν τα κουτιά της πίτσας.
«Οι μύλοι είναι διαφορετικοί. Φτιάχνουν διαφορετικά προϊόντα, οπότε φυσικά θα έχουν διαφορετικές προδιαγραφές και βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της χώρας», αναφέρει η Collins.
Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, μην το βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης, επισημαίνει ο Lifset. Το να στέλνετε στο σύστημα ανακύκλωσης αντικείμενα που δεν μπορεί να επεξεργαστεί μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο κόστος και ταλαιπωρία.
«Η δοκιμασμένη και αληθινή απάντηση είναι να κάνετε μια μικρή μελέτη και να μάθετε τι λέει το τοπικό σύστημα ανακύκλωσης ότι είναι εντάξει», συμπληρώνει.