Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης από 8,5% στο 12%, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης για την ανακοπή της πρόσφατης διολίσθησης του ρουβλίου μετά τη δημόσια έκκληση του Κρεμλίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Το ρούβλι συνέχισε την πτώση του σήμερα το πρωί, στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο στις 10.05, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το ρωσικό ρούβλι είναι από τα νομίσματα με την χειρότερη απόδοση φέτος, καθώς έχει καταγράψει απώλειες 24% στα 92 ρούβλια ανά δολάριο και η πτωτική τάση, σύμφωνα με ειδικούς, θα συνεχιστεί.
Το ρωσικό ρούβλι είναι τόσο σημαντικό για το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο είναι και ο πόλεμος που διεξάγει στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της καθηγήτριας στο Πρίνστον, Εκατερίνα Πραβίλοβα.
Οι προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ενισχύσει το ρούβλι έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Το ρωσικό νόμισμα χτύπησε υψηλά διετίας έναντι του δολαρίου την περασμένη Παρασκευή.
Πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ρουβλίων επέβαλε η ρωσική δικαιοσύνη κατά των Google και Twitter αντίστοιχα διότι αρνήθηκαν να αφαιρέσουν περιεχόμενο έπειτα από την σχετική απαίτηση των ρωσικών αρχών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Το ρούβλι ενισχύθηκε σήμερα στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, κινούμενο και πάλι προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων σχεδόν εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ οι ρωσικές μετοχές παρέτειναν την υποχώρησή τους για τρίτη συνεδρίαση ύστερα από σχεδόν ένα μήνα αναστολής των συναλλαγών.
Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο κίνδυνος μιας ρωσικής επίθεσης στη γειτονική της χώρα και οι κυρώσεις που θα ακολουθούσαν από τη Δύση οδήγησαν σε μια μετατόπιση του αισθήματος προς το ρούβλι και τα ρωσικά assets
Ο ρωσικός πληθυσμός, η αγοραστική δύναμη του οποίου εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή και σε συνεχή μείωση εδώ και χρόνια, δανείζεται όλο και περισσότερο για τα ψώνια του ή απλώς για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς.