Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι – και η τάση θα συνεχιστεί

Το ρωσικό ρούβλι είναι από τα νομίσματα με την χειρότερη απόδοση φέτος, καθώς έχει καταγράψει απώλειες 24% στα 92 ρούβλια ανά δολάριο και η πτωτική τάση, σύμφωνα με ειδικούς, θα συνεχιστεί.

«Το ρούβλι δεν μπορεί να πάει πουθενά εκτός από το να υποχωρήσει εκ νέου», υποστήριξε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Κονταντίν Σονίν, με μήνυμά του στο Twitter.

Οι διακυμάνσεις του ρωσικού νομίσματος αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά με την ανταρσία του αρχηγού της μισθοφορικής ομάδας, Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζι, ο οποίος «απείλησε» για λίγες ώρες ακόμα και το Κρεμλίνο.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στη Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για άλλα νομίσματα, με το οικονομικό πρακτορείο, Bloomberg, να εκτιμά ότι 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις άφησαν το ρούβλι για να γυρίσουν σε άλλα νομίσματα από τις αρχές του 2022, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σόνιν υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ότι το ρούβλι ενισχύθηκε μέσα στο 2022 χάρη σε κάποια «περίεργα» μακροοινομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης και της πτώσης των εισαγωγών. Ωστόσο, αυτές οι συνέπειες έχουν πλέον τελειώσει και πλέον το ρωσικό νόμισμα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, οι οποίες θα μπορούσαν να το ωθήσουν σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Και διευκρίνισε ότι «αυτό που έχει απομείνει είναι η συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων, η μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, εξ αιτίας της πτώσης στα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και αερίου, τη μειωμένη απόδοση των φόρων, την πτώση του πραγμαιτκού εισοδήματος, αλλά και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας εξ αιτίας του πολέμου»

Η πτώση των τιμών πετρελαίου αποτελεί μία πολύ δύσκολη πρόκληση για τη Ρωσία και για τα έσοδα της φετινής χρονιάς, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού βασίζεται στην πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλλά και παραγώγων τους.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ οι χώρες της G7 επέβαλαν όριο στην τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, μειώνοντας τις δυνατότητες της Ρωσίας να αυξήσει τα έσοδά της ακόμα και αν πουλήσει λιγότερο πετρέλαιο.

Τα έσοδα της Μόσχας από την πώληση αερίου μειώθηκαν κατά 50% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να καταγράψει έλλειμμα 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Ταυτόχρονα, οι πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας επιδεινώνουν γενικά την οικονομία, που υποφέρει ακόμα και με brain drain, αφού οι πιο έμπειροι και καταρτισμένοι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να φεύγουν στο εξωτερικό.

Έτσι, με την οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες εν μέσω του πολέμου ενάντια στην Ουκρανία, ο Σόνιν εκτιμά ότι το ρούβλι θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενδεχομένως «όχι τόσο γρήγορα όσο τους δύο προηγούμενους μήνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ