Εκτιμήσεις-σοκ για τα ενοίκια

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Όταν ακούγεται από τα πλέον αρμόδια χείλη, ότι λίαν συντόμως οι τιμές των ενοικίων δεν θα είναι βιώσιμες για τους πολλούς, αναμφίβολα η συζήτηση για το στεγαστικό πρόβλημα ή μάλλον τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα, περνάει σε άλλο επίπεδο. Μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, σημείωσε ότι οι μεσίτες προσπαθούν να λειτουργούν σε μια μορφή εκλογίκευσης της αγοράς, αλλά πλέον αυτή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, καθώς υπάρχουν ακόμα και υψηλά τιμήματα που πληρώνονται.

«Το σοβαρό ζήτημα πλέον εντοπίζεται στις μισθώσεις, καθώς τα υψηλά ενοίκια δεν θα μπορούν να πληρώνονται από τους μισθωτές σε λίγο καιρό και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δει η Πολιτεία», ήταν η φράση που “πάγωσε” τους παρευρισκόμενους.    

Ανάλογο είναι το μήνυμα- αν και με πιο διπλωματικό τρόπο- που στέλνει στην κυβέρνηση η Τράπεζα της Ελλάδας, σε ειδικό κεφάλαιο της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.    

«Έχει οξυνθεί το πρόβλημα του κόστους στέγασης κατά τα τελευταία έτη, ως απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό καθώς και της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων. Αυτό εγείρει σημαντικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πιθανή λήψη πρόσθετων μέτρων από την Πολιτεία», σημειώνει η ΤτΕ, παρατηρώντας ότι αν και οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό, ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα έχουν ξεπεράσει ήδη το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του β΄ τριμήνου του 2008!     

«Καίνε» και τα παλαιότερα διαμερίσματα    

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο για χιλιάδες νοικοκυριά αποτυπώνεται και στην έρευνα της Geoaxis.    

Το διαχρονικό άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας των ακινήτων εξηγεί πλήρως με χρηματοοικονομικούς όρους την αναγκαστική στροφή στην ενοικίαση. Σύμφωνα με την EUROSTAT, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2023 ήταν +2%, όταν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, η μέση αύξηση των αξιών παλαιότερων και νεόδμητων διαμερισμάτων είναι 49%.

Το πρόβλημα είναι ότι και η υποχρεωτική στροφή στην ενοικίαση κατοικίας βρίσκει, πλέον, «τοίχο», λόγω των μισθωμάτων που ακολουθούν την τρελή κούρσα των τιμών αγοράς. Και για όσους πιστεύουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα νεόδμητα, που είναι λίγα και πανάκριβα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ανάλογη είναι η εικόνα και στα παλαιότερα ακίνητα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Geoaxis, φαίνεται πως υπάρχει αύξηση κατά μέσο όρο 85% στα νεόδμητα και 78% στα παλαιότερα διαμερίσματα, σε σχέση με τις αξίες του 2015.   

Ειδικότερα σε διαμερίσματα ηλικίας άνω των 35 ετών, μέσης επιφανείας 106 τμ, διάμεσης ηλικίας 44 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.432 ευρώ/τμ από 2.235 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 8,81%) και εν συνεχεία κατά σειρά: στο Μαρούσι (2.000 ευρώ/τμ από 1.850 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 8,11%), στο Παλαιό Φάληρο (1.893 ευρώ/τμ από 1.751 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 8,11%), στο Περιστέρι (1.588 ευρώ/τμ από 1.487 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 6,79%) και τέλος στην περιοχή των Αμπελοκήπων (1.562 ευρώ/τμ από 1.457 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 7,21%).

ΣΧΕΤΙΚΑ