Μητσοτάκης στο υπουργικό: Ιστορική μεταρρύθμιση η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων - Τα αυστηρά κριτήρια

NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Ιστορική μεταρρύθμιση η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων - Τα αυστηρά κριτήρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2023 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ιστορικό, όπως το χαρακτήρισε νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία.

Παράλληλα τόνισε πως και για το 2024 η κυβέρνηση έχει έναν καθαρό οδικό χάρτη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Κλείνοντας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Με την επενδυτική βαθμίδα έκλεισε οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ξεκινάει μία περίοδος ανάπτυξης, μία επιλογή που ενέκριναν οι πολίτες στις εκλογές, αλλά και με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητά μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια να αποκαταστήσουν μία ιστορική ανορθογραφία. Είμαστε μία χώρα από τι ελάχιστες που υψώνει τείχη.

Ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τα προγράμματα σπουδών με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και το ίδιο αυστηρά κριτήρια θα υπάρχουν και για τις εγκαταστάσεις τους.

Και το οικονομικό κομμάτι. Τα έξοδα που κάνουν οι γονείς θα μπορούν αυτά τα χρήματα να μείνουν εδώ και να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας.

Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Να δούμε ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια προοδευτικός και εκσυγχρονιστής.

Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες, είναι καθολική απαίτηση να σταματήσουν τα επεισόδια στα γήπεδα. Υπήρχαν μέτρα τα οποία δεν έχουν αποδώσει.

Για το 2024 θα έχουμε έναν καθαρό οδικό χάρτη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί επήλθε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Μία σημαντική απάντηση στη μεγάλη απάντηση για το μεταναστευτικό ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ