Κοντογεώργης: Προχωράμε στη Δυτική Μακεδονία με σχέδιο
Σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία, ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης εξειδικεύει το κυβερνητικό σχέδιο στην περιοχή, σε μια αναλυτική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ύστερα από μια απαιτητική και απαραίτητη περίοδο ωρίμασης, επενδύσεις πλέον προχωρούν, θέσεις εργασίας δημιουργούνται, υποδομές προωθούνται, δίνουμε στοχευμένες λύσεις στην περιοχή με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών αλλά και της ΔΕΗ με ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο μετασχηματισμού ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας να δώσουμε ορατότητα στην ελληνική περιφέρεια, ρεαλιστική προοπτική και ουσιαστική αλλαγή, βρεθήκαμε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση στην Κοζάνη, όπου παρουσιάστηκε η εξέλιξη του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης καθώς και το Αναπτυξιακό Πλάνο της ΔΕΗ για την περιοχή. Λίγο καιρό πριν είχαμε βρεθεί σε Καστοριά και Γρεβενά, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, όπου σε συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες παρουσιάστηκαν τα εκεί τοπικά σχέδια ανάπτυξης.
Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα, δυνατότητες και εμπόδια. Εύλογες ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον και τις ταχύτητες που αυτά επιβάλλουν σε όλους μας. Και σίγουρα αυτό που απαιτεί η νέα πραγματικότητα είναι στενότερη συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, συνεχή και συστηματική τοπική διαβούλευση για όσα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα και όσα λειτουργούν ήδη επιτακτικά για το μέλλον.
Η προσπάθεια για μια καλύτερη προοπτική σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας με δίκαιη κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης και πολιτικές για τη συγκράτηση του πληθυσμού απαιτούν συστηματική δουλειά που δεν περιορίζεται σε έναν εκλογικό κύκλο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειλικρινής αναγνώριση όσων πάνε καλά αλλά και των ανισοτήτων που επιμένουν», αναφέρει ο κ. Κοντογεώργης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «σίγουρα, όμως, απαιτείται, στον εθνικό διάλογο που αναπτύσσεται, να παραθέτουμε τα πραγματικά δεδομένα.
Κι αυτό το αναφέρω γιατί ακούγοντας χθες την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη να αναφέρεται στις πολιτικές που αναπτύσσει η κυβέρνηση στην περιοχή και στο ότι δήθεν το μεγαλύτερο μέρος του ΣΔΑΜ δαπανήθηκε σε προγράμματα κατάρτισης και ότι από το κλείσιμο του τελευταίου σταθμού της ΔΕΗ χάνονται 3.000 θέσεις εργασίας, αισθάνθηκα ότι χρειάζεται να ενημερώσουμε περισσότερο για όσα γίνονται, ώστε να επικρατούν στη δημόσια σφαίρα τα γεγονότα και όχι κάποιες ανακρίβειες, που θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμες.
Η πραγματικότητα είναι η εξής:
Ως προς την υλοποίηση του ΣΔΑΜ, το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα σε επίπεδο Ε.Ε., υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς τους τελευταίους περίπου 26 μήνες. Ήδη στη Δυτική Μακεδονία, οι προσκλήσεις είναι στο 62% και οι εντάξεις στο 50% των προβλεπόμενων πόρων. Ειδικότερα, ως αποτέλεσμα των δράσεων στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν 569 ενταγμένα σχέδια (403,2 εκατ. ευρώ), που υλοποιούνται και δημιουργούν 2.550 νέες θέσεις εργασίας. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιήσουμε μάλιστα την δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων προκειμένου να ανταποκριθούμε στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, να συμπεριλάβουμε όλες τις επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας».
Συν τοις άλλοις, «την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την επιχορήγηση για ανέργους πρώην εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση ύψους 10,7 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα απορροφήθηκε αμέσως και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Κοζάνη τη δημιουργία επιπλέον 700 θέσεων εργασίας.
Από τον πυλώνα ΙΙΙ του ΣΔΑΜ που χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα, έχει ήδη εγκριθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη Φάση Α' δέσμη έργων 80 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Φάση Β' έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 110 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί για χρηματοδότηση περιλαμβάνουν τον δρόμο Πτολεμαΐδα-Ξινό Νερό του κάθετου άξονα 50, το οδικό δίκτυο του οικισμού Ακρινής, τη βελτίωση του οδικού δικτύου Γρεβενά - Βασιλίτσας, αλλά και την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων Βασιλίτσας και Βίγλας - Πισοδερίου και τη Σχολή Αστυφυλάκων Καστοριάς. Ταυτόχρονα, στην περιοχή υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομών ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός για τα σημαντικά αρδευτικά έργα της περιοχής (Βόρεια Ζώνη Πολύφυτου, Νεστόριο, Διποταμία)».
Επίσης αναφέρει: «Σημαντικές ανακαινίσεις υγειονομικών μονάδων (τον Μάιο θα εγκαινιαστούν οι περισσότερες εξ αυτών), επιλύθηκε πριν λίγους μήνες το μεγάλο ζήτημα της τηλεθέρμανσης, ενώ υλοποιούνται και προγράμματα στήριξης τοπικών κλάδων της οικονομίας που είχαν πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, δημιουργείται Ειδικό Πρόγραμμα Αντισταθμιστικού Πόρου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από πόρους του Πράσινου Ταμείου στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης αρχικού ύψους 137 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων (πχ εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης) και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το Πρόγραμμα ΔΑΜ στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως πόλου έλξης φοιτητών και εξειδικευμένου προσωπικού με δημιουργία κόμβου υποδοχής καινοτομίας αλλά και με τη σύνδεση του Πανεπιστημίου και των αποφοίτων του με τις εν εξελίξει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, ενώ προχωράει και ο διαγωνισμός για την ανέγερση φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα».
Την όλη εξέλιξη του ΣΔΑΜ και των προγραμμάτων που υλοποιούνται μπορεί κανείς να την δει στο: https://erga.gov.gr/images/FinalPresentationSDAM.pdf
Και ο Θ. Κοντογεώργης συνεχίζει: «Τον λιγνίτη στην Ελλάδα τον έχουν αντικαταστήσει κυρίως οι ΑΠΕ. Σχεδόν το 50% της παραγωγής μας πια είναι ήλιος και άνεμος. Αν προσθέσουμε και τα νερά αγγίζουμε το 60% σχεδόν. Πέρσι μάλιστα γίναμε και καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας - για πρώτη φορά από το 2000. Το επενδυτικό πλάνο που παρουσιάστηκε από τη ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων και έργα αντλησιοταμίευσης στα ορυχεία Καρδιάς και Νοτίου Πεδίου, που αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Μαζί με την αναβάθμιση των μονάδων, τα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ αφορούν σε επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ κάνει 400 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε αποκαταστάσεις εδαφών και αποσύρσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, κ.λπ. Από τα σχεδόν 200.000 στρέμματα που είχε στην ευρύτερη περιοχή, τα 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο ενώ μετατρέπει και τη μονάδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Η α' φάση του σχεδίου θα ολοκληρωθεί το 2027 γεννώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και κατά την κατασκευή και μετά στη λειτουργία.
Το φιλόδοξο project για το mega data center στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει στην α' φάση επενδύσεις 2,1 δισ. Euro και τη μετεξέλιξή του σε Giga Data Center σε δεύτερη φάση σε συνάρτηση με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά, με το σχέδιο της ΔΕΗ βλέπουμε τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), πυκνωτές, υδρογόνο, αξιοποίηση απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, αποκατάσταση εδαφών και κυρίως την εγκατάσταση data center που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της ΔΕΗ, στην παρούσα φάση προβλέπεται η απόσυρση των μονάδων ΑΗΣ και Ορυχείου Μεγαλόπολης και ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα, όπου απασχολούνται συνολικά 653 άτομα (και όχι 3.000...). Από αυτά, τα 118 θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις για λόγους αποκατάστασης της περιοχής και ως προσωπικό ασφαλείας. Για τους 535 το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ένα μπουκέτο εναλλακτικών. Αν λάβουμε υπ' όψιν, ότι αυτή τη στιγμή ήδη 222 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας και στην Α Φάση των μετακινήσεων υπάρχουν 585 κενές θέσεις και έχουν τοποθετηθεί 265 άτομα, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θα χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει σε καμία απόλυση. Εξάλλου, η Πτολεμαΐδα 5 θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».
Συμπερασματικώς, «κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί. Τα αποτελέσματα όμως των πολιτικών μας αρχίζουν και γίνονται πιο ορατά και αισθητά σε κάθε πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας και η μετάβαση δικαιότερη. Απαιτείται δουλειά, καλή πίστη, συνεχής διαβούλευση και συνεργασία χωρίς συνδικαλιστικές κορώνες που παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή.
Και όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην Κοζάνη, όσα βλέπουμε να υλοποιούνται και να σχεδιάζονται ρεαλιστικά για την περιοχή "είναι μία εικόνα από την Ελλάδα του αύριο, είναι η εικόνα την οποία προσωπικά οραματίζομαι για τη χώρα μας. Μία χώρα η οποία θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, η οποία θα αγκαλιάσει τις νέες προκλήσεις, δεν θα φοβηθεί την τεχνολογική πρόοδο και η οποία πρώτα και πάνω απ' όλα, όμως, θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το μοναδικό της συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το καταπληκτικό μας ανθρώπινο δυναμικό"», καταλήγει η ανάρτηση του Θ. Κοντογεώργη.