Καραγιάννης: Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη και το brain gain
Στη νέα εθνική στρατηγική προόδου και ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, στην ομιλία του στο 4ο Athens Investment Forum με θέμα «Κατασκευαστικός Κλάδος κλειδί για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας - Τα νέα έργα και η χρηματοδότησή τους».
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε «η χώρα έχει ανάγκη να αλλάξει σελίδα, να προχωρήσει», ενώ αναφέρθηκε και στις τρεις κρίσιμες παραμέτρους για να γίνουν τα βήματα προς τα εμπρός. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η πρώτη είναι ότι «δεν εξαγγέλλουμε ποτέ ένα έργο χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν κάνει, δηλαδή η κυβέρνηση ποτέ κάτι που για άλλες κυβερνήσεις μπορεί να ήταν ο κανόνας. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και δεν λέμε λόγια του αέρα, αλλά παρουσιάζουμε υπεύθυνα στους πολίτες σαφή και μελετημένα σχέδια για τα έργα μας. Κι αυτό να ξέρετε είναι κάτι στο οποίο τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ανυποχώρητοι. Έτσι αντιλαμβανόμαστε στην κυβέρνησή μας την πολιτική!».
Επιπροσθέτως σημείωσε «αξιοποιούμε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς δογματισμούς κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Ενδεικτικά σας λέω ότι μόνο από πλευράς ΣΔΙΤ, μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε εξέλιξη 20 έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείου μας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,84 δισ. ευρώ. Επίσης, αξιοποιούμε πλήρως τους κοινοτικούς πόρους και τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης».
Μια άλλη παράμετρος, συνέχισε, «είναι τα έργα να είναι ενταγμένα σε ένα ενιαίο σχέδιο για το πού θα πάει η χώρα. Κι αυτό ακριβώς είναι που έλειψε σε πολλές περιπτώσεις από την Ελλάδα μέχρι σήμερα» είπε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι στο παρελθόν, δίπλα σε έργα σπουδαία και αναγκαία, υπήρχαν και άλλα τόσα, ίσως, κακά τα ψέματα, δεν ήταν αυτά που πραγματικά χρειαζόταν ο τόπος.
«Έργα τα οποία μπορεί να προκρίθηκαν μόνο και μόνο επειδή ικανοποιούσαν μικροπολιτικές λογικές και το υδροκέφαλο κράτος κι όχι τη λογική της διάχυσης στην περιφέρεια. Σε αυτές τις στρεβλές αντιλήψεις, λοιπόν, βάζουμε ένα οριστικό τέλος. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πλάνο μας, υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό για να κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή των πολιτών», είπε.
Επίσης, ανέφερε ότι «τα έργα, πλέον, δίνουν και πολύ μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη. Είναι μετρημένο πως αποτελούν επενδύσεις με πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης, διευκρινίζοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται, γεννά κι άλλα, κι άλλα ευρώ που επενδύονται με τη σειρά τους. «Έτσι έχουμε διάχυση της επένδυσης και, τελικά, μεγέθυνση της οικονομίας» προσέθεσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε πως «θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας, θα δοθεί ώθηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα τονωθούν ολόκληρες περιοχές και θα γεννηθούν νέες μικρότερης κλίμακας επενδύσεις γύρω από τη βασική».
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος, κατ’ εξοχήν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και δημιουργεί ισχυρές δυναμικές και ενεργοποιεί εσωτερικούς πόρους. «Έτσι επιτυγχάνεται διάχυση και μεγαλύτερη διασπορά της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για νέους που μπαίνουν τώρα στην αγορά, αλλά και για αξιόλογους επιστήμονες που είχαν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό. Επαναπατρίζονται τα καλά μυαλά μας που είχαν φύγει για το εξωτερικό μετά την κρίση. Έτσι, ανακόπτεται η αιμορραγία του brain drain, δημιουργώντας πλέον μια νέα τάση στον τεχνικό κόσμο, το brain gain. Και μπορώ να πω ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί τη ναυαρχίδα του brain gain», είπε καταλήγοντας.