Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των POS έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2018 έως το 2020, σε σειρά χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα να φτάνει το 17%.
Τη σημαντική συμβολή της χρήσης καρτών (πλαστικού χρήματος) στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτυπώνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ).
Στις οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις του υπ. Οικονομικών διευκρινίζεται ποιοι εξαιρούνται του μέτρου καθώς και ποια προϊόντα - υπηρεσίες προσμετρώνται στις δαπάνες.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν μείωση του όγκου των συναλλαγών- Δεν έχει διευρυνθεί η χρήση στις μικροαγορές της καθημερινότητας όπως επιδιώκει το ΥΠΟΙΚ.
Η αγορά του φθηνότερου προϊόντος μπορεί να μοιάζει πρόσκαιρα ως μια οικονομική λύση, αλλά μακροπρόθεσμα, για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, αποδεικνύεται ότι κάνει κακό στην τσέπη.
Η ΑΑΔΕ έδωσε προθεσμία πέντε ημερών στις τράπεζες και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών για να αποστείλουν συγκεντρωτικά ανά ΑΦΜ τα στοιχεία των συναλλαγών με κάρτες για το 2018.
O Bill Gajda, ανώτατο στέλεχος Καινοτομίας και Στρατηγικών Συνεργασιών στη Visa, επισημαίνει ότι οι ανέπαφες συναλλαγές έχουν πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου διεθνώς.