Μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, όπου και θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Tο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρει ότι το Oruc Reis πλέει στην περιοχή εδώ και 10 μέρες και ότι η νέα Navtex αναμένεται να παραταθεί και θα αφορά στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου.
Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα μπορούσε τις επόμενες μέρες να φτάσει ακόμα και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο.
Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Πέτσας: Στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.
«Θα ζητήσουμε να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη νέα τουρκική Navtex. Απέπλευσε το Oruc Reis.
Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από την Αττάλεια, αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελόριζου, συνεχίζοντας τις έρευνες στην περιοχή.
Η τουρκική Navtex για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο έληξε το βράδυ της Παρασκευής και δεν έχει ακόμη ανανεωθεί, με τον Στέλιο Πέτσα να το χαρακτηρίζει θετικό βήμα.