Φωτιά στην Αττική: Συναγερμός για να εμποδιστούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις οπωροκηπευτικών
Το περασμένο φθινόπωρο χρειάστηκε να επιστρατευτούν ελεγκτικά κλιμάκια για ανακοπεί εν τη γενέσει του ένα κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων.
Ανατιμήσεις κυρίως σε οπωροκηπευτικά είδαμε μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία.
«Τσουνάμι» ανατιμήσεων
Ως ήταν αναμενόμενο, οι ελλείψεις έγιναν αισθητές στις περιοχές που επλήγησαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξήσεις, αλλά αυτές δεν προκάλεσαν “τσουνάμι” στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως κάποιοι έσπευσαν να “προβλέψουν”.
Αν και οι τιμές των λαχανικών κινούνταν τον περασμένο Οκτώβριο περίπου 12% πάνω από τα επίπεδα του 2022, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του Daniel ήταν μειωμένες κατά 2,1%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Νοέμβριο, όπου καταγράφηκε περαιτέρω μείωση κατά 6,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Κάτι ανάλογο θέλει να προλάβει το οικονομικό επιτελείο, μετά τις καταστροφές στην Ανατολική Αττική, ειδικά από τη στιγμή που τα θερμοκήπια και οι καλλιέργειες κηπευτικών του Μαραθώνα τροφοδοτούν την Αττική. Σημειωτέον, ότι ήδη τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση
της τιμής των λαχανικών κατά 6% σε σχέση με τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να κινούνται 3,5% πάνω από τα περσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, χθες ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024. Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε
αυτοψία σε 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων 8 αφορούν θερμοκήπια, μια φυτώριο και μια κτηνοτροφική μονάδα.
Τα κηπευτικά του Μαραθώνα
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Στατιστικής Αρχής, στην Ανατολική Αττική καλλιεργούνται 7.814 στρέμματα με κηπευτικά, εκ των οποίων 1.657 στρέμματα είναι σε θερμοκήπια. Συνολικά, αντιστοιχούν περίπου στο 2% των καλλιεργειών κηπευτικών Πανελλαδικά κι αυτό δείχνει το βάρος των επιπτώσεων στην ομαλή τροφοδοσία, ειδικά της Αττικής.
Ακριβής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών σε μονάδες παραγωγής και καλλιέργειες δεν υπάρχει ακόμα, καθώς συνεχίζεται η καταγραφή από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής κι έπονται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Προφανές είναι, όμως, ότι ελλείψεις θα υπάρξουν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τιμές στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το μέγεθος της παραγωγής βασικών κηπευτικών, στην Ανατολική Αττική και ειδικά στον Μαραθώνα:
- Μπρόκολα: 731 τόνοι
- Σπανάκι: 438 τόνοι
- Μαρούλια: 2.578 τόνοι
- Τομάτες υπαίθριες: 1.254 τόνοι
- Τομάτες θερμοκηπίου: 2.765 τόνοι
- Κολοκυθάκια: 2.838 τόνοι
- Αγγουράκια υπαίθρια: 589 τόνοι
- Αγγουράκια θερμοκηπίου: 2.462 τόνοι
- Μελιτζάνες υπαίθριες: 790 τόνοι
- Μελιτζάνες θερμοκηπίου: 203 τόνοι
- Πιπεριές υπαίθριες: 484 τόνοι
- Πιπεριές θερμοκηπίου: 292 τόνοι
- Φασολάκια: 473 τόνοι
Έλεγχοι
Οι έλεγχοι θα γίνουν με βασικό “εργαλείο” το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ παραμένει σε ισχύ το μέτρο των “καθαρών” τιμών, βάσει του οποίου οι προμηθευτές πρέπει να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο
πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας.
Εξάλλου, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, έχει παραταθεί ως το τέλος του χρόνου η διάταξη που προβλέπει ότι τα super markets υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης λιανικές τιμές πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων σε τακτά χρονικά διαστήματα,
έτσι ώστε στη συνέχεια οι καταναλωτές να ενημερώνονται και να συγκρίνουν τιμές μέσω του e- katanalotis. Για τους… ξεχασιάρηδες προβλέπεται πρόστιμο 20.000 ευρώ.