«Ομπρέλα» για τους ευάλωτους: Ευνοϊκότερο καθεστώς ένταξης στον Εξωδικαστικό
Η ενεργοποίηση των τελευταίων βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό δεν αφορά μόνο στο μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής, ούτε στο «πάγωμα» του επιτοκίου στο 3%. Καλύπτει ακόμα περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά, εν αναμονή του νέου Φορέα για την πρώτη κατοικία.
Τι κερδίζουν οι ευάλωτοι, που κάνουν αίτηση στον Εξωδικαστικό; Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους τους γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο. Ο ευάλωτος δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ αντιθέτως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά- αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας- για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα ένταξης στον Εξωδικαστικό; Αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί κινητών και ακινήτων.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η κινητικότητα στην πλατφόρμα για τους ευάλωτους είναι επιεικώς υποτονική. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ, τουλάχιστον 200 νοικοκυριά θα έχουν υπαχθεί ως το Φθινόπωρο στο ενδιάμεσο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, ενώ ως τότε υπολογίζεται ότι ξεκινήσει και η λειτουργία του νέου Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.
Ως το Φθινόπωρο ο νέος Φορέας για την α’ κατοικία
Σκοπός του Φορέα είναι η απόκτηση της κύριας κατοικίας ευάλωτου οφειλέτη, η μίσθωση και η μεταβίβασή της σε αυτόν, έτσι ώστε αυτός να αποφύγει τον πλειστηριασμό και την έξωση. Αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης είναι η παραχώρηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα, βάσει σύμβασης παραχώρησης, με την οποία αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σχετικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων. Κεντρικό ρόλο έχει η συνεισφορά του Δημοσίου.
Το ενδιάμεσο πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
- Κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών
- Κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως
- Αναστολή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις)
Οι προϋποθέσεις
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή Κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας - εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια - που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης», σύμφωνα με τα οποία:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Από την αρχή της χρονιάς ως σήμερα έχουν κατακυρωθεί 565 πλειστηριασμοί κατοικιών. Ως το τέλος Μάϊου έχουν αναρτηθεί 8.660 προγράμματα πλειστηριασμών, εκ των οποίων τα 3.768 αφορούν σε κατοικίες.