Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές τροφίμων

Φωτογραφία: Shutterstock

Με... σκωτσέζικο ντους, μοιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι δείκτες τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων, ειδικά του σιταριού, που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως γεωπολιτικός μοχλός πίεσης.

Από τα χαμηλά διετίας, η τιμή του σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων λόγω της ανησυχίας για επαρκή αποθέματα, για να ξανακάνει “βουτιά” άνω του 9% μέσα σε μόλις 8 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Όσο για εκείνους που εκτιμούν ότι ο ορίζοντας είναι, πλέον, “καθαρός”, δεν έχουν παρά να περιμένουν ως τις 17 Ιουλίου, οπότε εκπνέει η συμφωνία για τα Ουκρανικά σιτηρά, η οποία σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους δεν πρόκειται να παραταθεί.

Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και δη αγροτικών προϊόντων, μόνο ασυγκίνητη δεν αφήνουν την ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει γίνει, πλέον, κατανοητό ότι η μάχη των τιμών στα ράφια δεν θα τελειώσει σύντομα. Αντιθέτως. Πάμε σε παράταση έκτακτων μέτρων, όπως το Market Pass και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ετοιμότητα και για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Ειδικά όσον αφορά στο σιτάρι, που επηρεάζει σχεδόν όλη τη βιομηχανία τροφίμων, είναι πιθανό, το αυξημένο πλεόνασμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, να λειτουργήσει αρνητικά στην τιμή του. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ειδική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνθήκες ξηρασίας εν αναμονή του El-Ninio και το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσυρθεί από τη συμφωνία μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών, ενίσχυσε την τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια (+12% από τις αρχές Ιουνίου), προεξοφλώντας τις εν λόγω εξελίξεις. Η τάση να αναμένεται, μάλιστα, να συνεχιστεί, αν ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη στροφή της Κίνας να εντείνει τις εισαγωγές της σε σιτάρι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και του περιορισμού της συγκομιδής στην περιοχή Χενάν της Κίνας.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και για το καλαμπόκι, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για υποχώρηση των τιμών λόγω μεγαλύτερης παραγωγής, κυρίως στην Ουκρανία. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες (έλλειψη βροχοπτώσεων) επιδεινώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου, ενισχύοντας τις τιμές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η ανοδική τους πορεία, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξημένη ζήτηση για αιθανόλη στις ΗΠΑ, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Όσο για τη ζάχαρη, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, αν και οι τιμές έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό 2 εβδομάδων, οι αναλυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για συνέχιση της ανοδικής πορείας στις τιμές τους, εξαιτίας των περιορισμένων παγκόσμιων προμήθειων, με την ένταση του φαινομένου El-Ninio στις μεγάλες χώρες (Βραζιλία, Ινδία) να παραμένει το κύριο στοιχείο στο οποίο στρέφει πλέον την προσοχή της η αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ