DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς και θωρακισμένες απέναντι σε μια κρίση

NEWSROOM
DBRS-Φωτογραφία Shuttestock
DBRS-Φωτογραφία Shuttestock

Οι 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας παρουσίασαν βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για το 2022 και μπορούν να αντέξουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση τονίζει σε έκθεση του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.

«Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους με δεδομένη την ευρεία βάση των καταθέσεων από νοικοκυριά και τα επαρκή αποθέματα ρευστότητας.» όπως αναφέρει ο DBRS.

Οι μεγάλες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς) συσσώρευσαν αθροιστικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, έναντι ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το 2021.

Οπως επισημαίνει o DBRS, τα υψηλότερα έσοδα, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και το μειωμένο πιστωτικό κόστος υποστήριξαν τα καθαρά κέρδη του 2022 μετά από χρόνια επιβάρυνσης από τη μείωση του ρίσκου, την αναδιάρθρωση και την Covid-19.

Σύμφωνα με τον DBRS τα αυξημένα έσοδά τους πέρυσι προήλθαν από όλες τις πηγές, όπως τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις καθαρές προμήθειες και άλλες, ενώ η διαχείριση των δαπανών τους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το 2022 και η ποιότητα του ενεργητικού τους βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω της απομείωσης του κινδύνου, των χαμηλών νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των αυξημένων νέων δανείων.

«Η άφθονη, αυξανόμενη και ευρεία καταθετική βάση τους προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και συγκρατημένα διαφοροποιημένο, χρηματοδοτικό μείγμα. Η ρευστότητα ήταν υγιής και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε μετά την απομείωση του κινδύνου», προσθέτει η έκθεση.

Ο αντιπρόεδρος του DBRS, Andrea Constanzo, σημειώνει ότι τα «κεφαλαιακά μαξιλάρια» των τραπεζών «αρκούν για να απορροφήσουν μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (at amortised cost)» λόγω πίεσης στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ