Οι μεγάλοι οφειλέτες κάνουν «πάρτι»

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πεδίο δόξης λαμπρόν για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, αποδείχθηκαν οι μήνες της «ανακωχής» με την εφορία ελέω πανδημίας. Έτσι, την ώρα που οι «μικροί» προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, στις στρατιές των «μεγαλομπαταχτσήδων» προστέθηκαν κι άλλοι, φορτώνοντας με άλλα 2,2 δισ ευρώ τις λίστες των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα στοιχεία μήνα- μήνα, είναι αρκούντως αποκαλυπτικά, καθώς επιβεβαιώνεται ότι το... αυτί κάποιων δεν ιδρώνει με τίποτα. Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 88.346 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά μόλις 16,4 εκατ. ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Τι γίνεται, όμως, στα παραπάνω κλιμάκια; Πάρτι...

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,2 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 312 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών!!!

Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δις ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 τα 63,8 δις ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.245, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 182 νομικά πρόσωπα.

Η γενική εικόνα είναι ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109,8 δις ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δις ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Ωστόσο, ποσοστό 22,8%- που αντιστοιχεί σε 25 δις ευρώ- αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ ένα ακόμα στοιχείο προβληματισμού είναι ότι πριν ξεκινήσει η ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη, μόλις ένα 5% των οφειλών προς την εφορία είχαν μπει σε κάποιου είδους διακανονισμό.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία φαίνεται ότι θα καθυστερήσει λόγω των αναταράξεων από την πανδημία αλλά και την ενεργειακή κρίση, θα συνοδευτεί, πάντως, από... «μαστίγιο και καρότο». Η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προκειμένου να εντοπίζει «κρυμμένα» περιουσιακά στοιχεία, «θαμμένα» σε βάσεις δεδομένων που δεν μπορούσαν ως τώρα να αξιοποιηθούν και η συνέχεια θα είναι απλή. Όσοι «έχοντες» θα ανταποκρίνονται στο... προσκλητήριο, θα πέφτουν στα «μαλακά», θα εντάσσονται στις υφιστάμενες ρυθμίσεις αλλά θα τελούν υπό ασφυκτική παρακολούθηση. Όσοι πάλι συνεχίσουν να... σφυρίζουν, ευελπιστώντας ότι θα ξεγλιστρήσουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας, θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς δεσμεύσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί, θα μπουν στην ημερησία διάταξη...

ΣΧΕΤΙΚΑ