Αλλάζει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα: Το 16% «έφυγε» από το AirBnB

NEWSROOM
airbnb: πανοραμική εικόνα από σπίτια στην περιοχή της Πλάκας
Το AirBnB αποδυναμώθηκε σημαντικά / Φωτογραφία: Shutterstock

Σε άτακτη φυγή από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου AirBnB, τρέπονται πολλοί ιδιοκτήτες από την Ελλάδα, λόγω του πλήγματος που έχει επιφέρει η πανδημία στην τουριστική δραστηριότητα.

Το «σκηνικό» είχε αρχίσει να στήνεται ήδη από τα τέλη Απριλίου, όταν ένα μεγάλο κομμάτι άρχισε να εγκαταλείπει το AirBnB και να επιστρέφει στα «παραδοσιακά», μακροχρόνια ενοίκια. Τότε, ωστόσο, οι ακυρώσεις κυμαίνονταν από 40% έως και 80%. Σήμερα, σύμφωνα με ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στο AirBnB, τόσο ο Μάιος όσο και ο Ιούνιος θεωρούνται χαμένοι μήνες, καθώς οι ακυρώσεις είναι σχεδόν στο 100%.

Την «απόδραση» από τις πλατφόρμες τύπου AirBnB επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προ ημερών η ιστοσελίδα αγγελιών Spitogatos. Από την εν λόγω έρευνα, προέκυπτε ότι αυξήθηκαν έως και κατά 44% τα ακίνητα που προσφέρονται για μακροχρόνιες μισθώσεις. Επιπλέον, παρά την πανδημία, το 85% όσων ήδη αναζητούσαν σπίτι για ενοίκιο δήλωναν ότι συνεχίζουν να ψάχνουν.

Για το ζήτημα του AirBnB και το πώς επηρεάστηκε ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, μίλησε στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Καραβίας, μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Ιθάκης και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταλυμάτων Οικονομίας Διαμοιρασμού.

Ο κ. Καραβίας δήλωσε αρχικά στην ΕΡΤ ότι ουσιαστικά «ο Μάιος και ο Ιούνιος έχουν ακυρωθεί» και πως αρκετές ακυρώσεις υπάρχουν και για Ιούλιο και Αύγουστο. «Για τον Ιούνιο υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Δειλά – δειλά οι Ελληνες έχουν αρχίσει να κάνουν κρατήσεις» τόνισε.

Το βαρυσήμαντο στοιχείο που ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καραβίας αφορά την Αθήνα, την «καρδιά» του AirBnB της Ελλάδας: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, στην Αθήνα, στις αρχές του 2020 ήταν ενεργά 11.800 ακίνητα στις πλατφόρμες (σ.σ. AirBnB, HomeAway, Booking κ.λπ). Αυτή τη στιγμή είναι στα 9.900». Πρόκειται για μια «φυγή» 1.900 ακινήτων που ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 16,1%.

Ο Κωνσταντίνος Καραβίας εξήγησε ότι «πολλοί επέλεξαν, αντί να υποστούν τη χασούρα και να πληρώνουν το ακίνητο (σ.σ. λογαριασμοί κ.ό.κ), να το μετατρέψουν σε μεσοπρόθεσμη μίσθωση. Για παράδειγμα να το δώσουν σε νοσηλευτικό προσωπικό για 6 ή 8 μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο ιδιοκτήτης θα καταλάβει τι είναι προς το συμφέρον του και αν αξίζει να επιστρέψει σε μακροχρόνια μίσθωση ή να παραμείνει στη βραχυχρόνια» τόνισε.


Ερωτηθείς, τέλος, ποια είναι η αναλογία ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων AirBnB βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ξένους τουρίστες. «Είναι μεικτό. Θα έλεγα ότι κατ' ελάχιστον οι επισκέπτες είναι κατά 65% ξένοι και μπορεί να δίνω και πολύ χαμηλό ποσοστό» είπε καταλήγοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ