Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2020

Φωτο: Shutterstock

«Ας βγουν πρώτα οι ελέφαντες και μετά θα βγούμε κι εμείς» δήλωσε αρμόδια πηγή στο economistas, εκκινώντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έκδοση της χρονιάς.

Όταν, για παράδειγμα, η Ιταλία αγωνιά για 5 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα κι όταν έπονται Ισπανοί, Πορτογάλοι και λοιποί, είναι προφανές ότι αν δεν χρειάζεσαι χρήμα, όπως η Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος και να βιαστείς. Από την άλλη πλευρά, αν η Ελλάδα επιθυμεί μια συνεχή παρουσία στις αγορές- που προφανώς το επιθυμεί- τότε δεν μπορεί να επαναπαύεται, ειδικά από τη στιγμή που ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει άντληση ως και 8 δισ ευρώ με νέες εκδόσεις ομολόγων.

Η λογική είναι ίδια με πέρσι. Τουλάχιστον το 50% των 8 δισ. ευρώ θα καλυφθεί εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μέσα στο πρώτο 3μηνο- 4μηνο του έτους και κάπως έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα χτυπήσει εκ νέου την πόρτα των αγορών. «The sooner, the better», σημειώνει η ίδια πηγή, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι η κίνηση μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Κι αφού το χρονοδιάγραμμα αυτής της πρώτης έκδοσης είναι λίγο ως πολύ σαφές, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι η διάρκεια του πρώτου ομολόγου για τη φετινή χρονιά. «Ό,τι κι αν κάνουμε, θα είναι καλοδεχούμενο», είναι η πρώτη απάντηση, δίνοντας έτσι την εικόνα ότι μετά το επιτυχημένο crash test του περσινού έτους, η Ελλάδα μπορεί να είναι πιο ήρεμη και πιο σίγουρη, πόσο μάλλον όταν τα θετικά reports από Οίκους, επενδυτικές τράπεζες και funds, διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για ένα «μεγάλο» ομόλογο, δηλαδή 12ετία ή 15ετία. Ωστόσο, επειδή ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η απόφαση θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Επειδή, πάντως, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην πορεία του 10ετούς ομολόγου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του ιταλικού για να αντιληφθεί ότι δεν είναι υπερβολή ή σχήμα λόγου, ότι η Ελλάδα «παίζει», πλέον, χαμηλότερα από τους γείτονες…

ΣΧΕΤΙΚΑ