Ρύζι: Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν «εκτινάξει» την τιμή του σε υψηλό 15 ετών
Ο καιρός δεν αποτελεί σύμμαχο για τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο οδηγώντας τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.
Σε ένα από αυτά που είναι και βασικό είδος στη διατροφή -το ρύζι-, η τιμή του έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλό 15 ετών εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για περιορισμένη παραγωγή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (μια κρίσιμη περιοχή για την παραγωγή ρυζιού) εξαιτίας του θερμότερου και ξηρότερου καιρού από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ήρθαν να προστεθούν νέες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία.
Συνεπικουρούμενοι στην άνοδο της τιμής του ρυζιού, είναι οι περιορισμοί στις εξαγωγές που έχουν τεθεί σε ισχύ από πέρυσι της Ινδίας (της μεγαλύτερης παραγωγού στον κόσμο).
Ράλι από τις αρχές Απριλίου
Από τις αρχές Απριλίου η τιμή του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης έχει αυξηθεί κατά 71 δολάρια από τις αρχές Απριλίου στα 649 δολάρια ο τόνος, μετά την υποχώρησή τους από την κορύφωσή τους τον Ιανουάριο, όταν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η νέα αύξηση του κόστους θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει το κόστος των εισαγωγών στις άλλες χώρες.
ΟΙ πλημμύρες στη Βραζιλία
Οι σοβαρές πλημμύρες στη Βραζιλία συνέβαλαν στην πρόσφατη άνοδο των τιμών, με την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ -που αντιπροσωπεύει το 70% της παραγωγής ρυζιού στη χώρα- να αναμένεται να επηρεαστεί για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τον Τσαρλς Χαρτ, αναλυτή εμπορευμάτων στη Fitch Solutions.
«Οι πλημμύρες συνέπεσαν με τη συγκομιδή ρυζιού στη Βραζιλία, μέρος της οποίας δεν είχε ολοκληρωθεί. Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικές ανησυχίες» για τον όγκο της εγχώριας παραγωγής και το ενδεχόμενο εξαγώγιμο πλεόνασμα, επισημαίνει ο ίδιος.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάθιο Λούλα δήλωσε ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ρυζιού στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει πιθανότατα να εισάγει ρύζι και φασόλια. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Ερωτηματικό οι προμήθειες από τη Νοτιοανατολική Ασία
Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση των αφίξεων της νέας σοδειάς στη Νοτιοανατολική Ασία ενισχύει επίσης τις τιμές, σύμφωνα με τον Πίτερ Κλαμπ, αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών με έδρα το Λονδίνο. Αυτό συμβαίνει καθώς η συγκομιδή της εκτός εποχής καλλιέργειας της Ταϊλάνδης και της κύριας χειμερινής-ανοιξιάτικης καλλιέργειας του Βιετνάμ φτάνει στο τέλος της, προσθέτει. Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας και το Βιετνάμ ο τρίτος μεγαλύτερος.
Από την πλευρά της ζήτησης, η Ινδονησία εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη του δυσμενούς κλίματος. Ο ρυθμός των αγορών της χώρας καθώς και τυχόν αλλαγές στους περιορισμούς των εξαγωγών της Ινδίας θα επηρεάσουν τις τιμές στην πορεία, συμπληρώνει ο Κλαμπ.
Παρόλα αυτά, οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε τον καιρό, ιδιαίτερα τις υγρές εποχές στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Ινδία κατά τους επόμενους μήνες. Το κλειδί σε αυτό θα είναι πιθανότατα η μετάβαση από ένα Ελ Νίνιο σε μια Λα Νίνια», καταλήγει.