Πόσα χρόνια χωρίς προβλήματα υγείας ζουν οι Ελληνες -Από τα περισσότερα στην Ευρώπη
Στην ΕΕ, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 ήταν 62,8 έτη για τις γυναίκες και 62,4 έτη για τους άνδρες. Αυτό αντιπροσώπευε περίπου τα τρία τέταρτα (75,4%) και τα τέσσερα πέμπτα (80,1%) του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Eurostat.
Το κατά πόσον τα επιπλέον χρόνια ζωής που κερδίζονται μέσω της αυξημένης μακροζωίας ξοδεύονται σε καλή ή κακήκατάσταση υγείας είναι ένα κρίσιμο ερώτημα.
Δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση δεν είναι σε θέση να απαντήσει πλήρως σε αυτό το ερώτημα, έχουν αναπτυχθεί δείκτες προσδόκιμου υγείας, όπως τα έτη υγιούς ζωής (που ονομάζονται επίσης προσδόκιμο ζωής χωρίς αναπηρία).
Αυτοί επικεντρώνονται στην ποιότητα της ζωής που περνά σε υγιή κατάσταση και όχι στην ποσότητα της ζωής, όπως μετράται με το προσδόκιμο ζωής. Ως εκ τούτου, τα έτη υγιούς ζωής αποτελούν σημαντικό μέτρο της σχετικής υγείας των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των 27 της ΕΕ αναφορικά με τα συνολικά χρόνια υγιούς μακροζωίας. Συγκεκριμένα, τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, προσεγγίζοντας τα 70 υγιή έτη.
Ειδικότερα, στις γυναίκες ο αριθμός των υγιών ετών είναι 67,8 στις γυναίκες και 66,2 στους άνδρες.
Επιπλέον, σχετικά με τα υγιή έτη μετά την ηλικία των 65, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση στις γυναίκες με 9 υγιή έτη και την 16η θέση στους άνδρες με 8,6 υγιή έτη. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 9,2 και 8,9 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.
Έτη υγιούς ζωής κατά τη γέννηση
Στην ΕΕ, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 ήταν 62,8 έτη για τις γυναίκες και 62,4 έτη για τους άνδρες, με διαφορά μεταξύ των δύο φύλων 0,4 έτη.
Το προσδόκιμο ζωής το 2022 ήταν 83,3 έτη για τις γυναίκες και 77,9 έτη για τους άνδρες, διαφορά 5,4 ετών. Καθώς το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ήταν σημαντικά μικρότερο όσον αφορά τα έτη υγιούς ζωής από ό,τι ήταν για το συνολικό προσδόκιμο ζωής, τα περισσότερα από τα πρόσθετα έτη προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες τείνουν να διανύονται με περιορισμούς δραστηριότητας.
Ως εκ τούτου, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό (80,1%) της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς δραστηριότητας από ό,τι οι γυναίκες (75,4%).
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες το 2022 κυμαινόταν μεταξύ 77,9 ετών στη Βουλγαρία και 85,9 ετών στην Ισπανία, διαφορά 8,0 ετών. Μια παρόμοια σύγκριση για τους άνδρες δείχνει ότι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής το 2022 καταγράφηκε στη Λετονία με 69,4 έτη και το υψηλότερο στη Σουηδία με 81,4 έτη- μια διαφορά 12,0 ετών.
Τα αντίστοιχα εύρη για τα έτη υγιούς ζωής κατά τη γέννηση ήταν μεταξύ 54,6 ετών στη Δανία και 70,3 ετών στη Μάλτα (εύρος 15,7 έτη) για τις γυναίκες και μεταξύ 53,0 ετών στη Λετονία και 70,1 ετών στη Μάλτα (εύρος 17,1 έτη) για τους άνδρες (βλέπε διάγραμμα 2).
Ο αναμενόμενος αριθμός ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες σε 19 από τις χώρες της ΕΕ. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ήταν γενικά σχετικά μικρή: υπήρχαν 4 χώρες της ΕΕ όπου η διαφορά αυξήθηκε σε περισσότερα από 3,0 έτη υπέρ των γυναικών (Βουλγαρία, Λιθουανία, Σλοβενία και Πολωνία) και 1 όπου η διαφορά αυξήθηκε σε περισσότερα από 3,0 έτη υπέρ των ανδρών (Κάτω Χώρες).
Ως εκ τούτου, υπήρχαν σημαντικά μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ποιότητα ζωής (από άποψη υγείας) που οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν να ζήσουν, σε σύγκριση με τις συνολικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής.
Το 2022, μια γυναίκα που γεννήθηκε στη Δανία θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει το 65,7% της ζωής της χωρίς κανένα περιορισμό δραστηριότητας, σε σύγκριση με το 88,5% για μια γυναίκα στη Βουλγαρία.
Το 2022, ένας άνδρας που γεννήθηκε στη Δανία θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει 71,8% της ζωής του χωρίς κανένα περιορισμό δραστηριότητας, σε σύγκριση με 91,4% για έναν άνδρα στη Βουλγαρία.
Χρόνια υγιούς ζωής σε ηλικία 65 ετών
Μια ανάλυση που συγκρίνει τα έτη υγιούς ζωής μεταξύ των δύο φύλων στην ηλικία των 65 ετών το 2022 δείχνει ότι υπήρχαν 19 χώρες της ΕΕ όπου οι γυναίκες μπορούσαν να αναμένουν περισσότερα έτη υγιούς ζωής από τους άνδρες, 1 όπου ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν ο ίδιος για τις γυναίκες και τους άνδρες και 7 όπου οι άνδρες μπορούσαν να αναμένουν περισσότερα έτη υγιούς ζωής από τις γυναίκες.
Οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών θα μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν 1,5 έως 1,7 χρόνια περισσότερο χωρίς αναπηρία από ό,τι οι άνδρες στη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία και τη Γαλλία.
Οι άνδρες ηλικίας 65 ετών θα μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν 1,3 χρόνια περισσότερο χωρίς αναπηρία από ό,τι οι γυναίκες στην Πορτογαλία.