Πώς ο βιγκανισμός μπορεί να σώσει τον πλανήτη
Οι επιπτώσεις του διατροφικού συστήματος στο περιβάλλον είναι εξαιρετικά σοβαρές, όπως αποφαίνονται εδώ και καιρό οι ειδήμονες. «Για ποιον λόγο το να τρως λιγότερο κρέας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον πλανήτη το 2019». Το ερώτημα τέθηκε και απαντήθηκε από τον Guardian σε ένα εκτενές άρθρο όπου το κρέας αντιμετωπίζεται ως «απειλή για τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Η βρετανική εφημερίδα τόνισε την άσχημη επίδραση που έχει η κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη, από την κλιματική αλλαγή μέχρι το «αποτύπωμα νερού». Συνεπώς, η δραστική μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης είναι απολύτως αναγκαία για την αποφυγή των κλιματικών αλλαγών που μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με όλες τις νέες έρευνες, αν όλοι μας καταναλώναμε λιγότερο κρέας θα εξαφανιζόταν από το 14.5% έως το 15.6% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου σε όλο τον πλανήτη.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος δεν θα μπορεί να τραφεί ο πληθυσμός του 2050, που θα έχει φτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια. Ούτε θα μπορεί να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.
Αποφάνθηκαν δε, πως αν μειώσουμε την κατανάλωση χοιρινού και βοδινού κατά 75% εώς 90% θα αποφύγουμε την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, θα σώσουμε τον πλανήτη και θα υπάρχει νερό και φαγητό για όλους.
Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη μπριζόλα στο τραπέζι σας; H εκτροφή των ζώων εκτός από το ότι παράγει σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, αποψιλώνει μεγάλες εκτάσεις πράσινου που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα.
Αν τρώμε όμως λιγότερο κρέας τι θα συμβεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο οποίος απασχολεί 1.3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο; Κατά πόσο η υιοθέτηση ενός βίγκαν τρόπου ζωής θα έβλαπτε τους κατοίκους της υπαίθρου; Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αγροτικές ζώνες σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής προκύπτει πως αρκετοί αυτόχθονες πολιτισμοί επιβίωναν χάρη στο κυνήγι ζώων πριν την εκβιομηχάνιση της γεωργίας.
Αυτό που απειλεί λοιπόν τον πλανήτη και κατ’ επέκταση την παγκόσμια υγεία είναι η βιομηχανοποιημένη εκτροφή ζώων.