ΥΠΕΝ: Η προστασία της βιοποικιλότητας ασπίδα για την κλιματική κρίση
«Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση, ενώ η ανάδειξή της μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη ειδών και οικοτόπων στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με κοινή δήλωσή της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που είναι σήμερα 22 Μαΐου.
Όπως υπογραμμίζουν στην κοινή δήλωσή τους ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και οι υφυπουργοί Γιώργο Αμυράς και Νίκος Ταγαράς, «το ΥΠΕΝ βάζει μπροστά το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων (2020-2030), με την φύτευση 30 εκατομμυρίων δένδρων από ελληνικούς σπόρους σε συνολική έκταση γης 500.000 στρεμμάτων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 224 εκατ. ευρώ και από τους κρατικούς πόρους με 480 εκατ. ευρώ».
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, το ΥΠΕΝ καθόρισε με υπουργική απόφαση, τους εθνικούς στόχους διατήρησης, στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 δίνοντας έμφαση σε 21 οικοτόπους και 55 είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ ακολουθούν τα σχέδια δράσης.
Μεταξύ των οικοτόπων περιλαμβάνονται:
- Πευκοδάση της Ροδόπης και της Οροσειράς του Αίμου
- Οξύφιλα δάση σε ορεινά ως αλπικά τοπία
- Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα
- Σπήλαια των οποίων δεν γίνεται τουριστική εκμετάλλευση
- Εκτάσεις λάβας κ φυσικές κοιλότητες
Μεταξύ των ειδών περιλαμβάνονται:
- Φώκια μονάχους-μονάχους
- Λύκος
- Αρκούδα
- Αγριόγιδο
«Οι στόχοι διατήρησης είναι σαφείς, μετρήσιμοι, ρεαλιστικοί και περιεκτικοί. Καθορίζουν την επιθυμητή κατάσταση διατήρησης σε κάθε προστατευόμενη περιοχή και καταγράφουν τη σημασία τους στο οικοσύστημα. Επιπλέον, αναφέρουν πιθανές απειλές υποβάθμισης ή καταστροφής των ειδών ή οικοτόπων», αναφέρει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και οι δύο υφυπουργοί.
Και συνεχίζουν: Το ΥΠΕΝ μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ):
- Καταγράφει στο Κόκκινο Ψηφιακό Βιβλίο περισσότερα από 10.000 είδη ζώων και το σύνολο των 7.000 ειδών φυτών που συναντώνται απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα. Το έργο θα φέρουν εις πέρας περισσότεροι από 50 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες σε συνεργασία αντίστοιχα με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, εφαρμόζοντας τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
- Υλοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών (Σήμανση-Συντήρηση-Σύνδεση) με στόχο την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του περιπατητικού τουρισμού.
- Χαρτογραφεί και σηματοδοτεί τις ποδηλατικές διαδρομές στις περιοχές Natura 2000.
- Προωθεί δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρησης και θεματικού τουρισμού σε περιοχές ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, με την κατασκευή παρατηρητηρίων και πινακίδων σήμανσης.
- Προστατεύει και αναδεικνύει τον γεωλογικό πλούτο της χώρας και την ιστορία της βιοποικιλότητας, συμπράττοντας με το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.
Όπως δήλωσε από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου «με τη θεσμοθέτηση του Οργανισμού η Ελληνική Πολιτεία έθεσε τις βάσεις για μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης και διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών με στόχο την διατήρηση της Ελληνικής βιοποικιλότητας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων καθώς και την αναβάθμιση των οικοσυστημικών τους υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες».
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια, «στη σύντομη περίοδο λειτουργίας του, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά δράσεων που στοχεύουν στη προστασία ειδών της βιοποικιλότητας, όπως η δημιουργία Ομάδων Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης άγριων ζώων».
Μάλιστα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Γιώργος Σγουρός, «βάσει της εμπειρίας μας οι ομάδες ανίχνευσης αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο και σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η καίρια αυτή πρωτοβουλία πρέπει να ενισχυθεί και με τη δημιουργία ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και τα βήματα για την ορθή διαχείριση των περιστατικών δηλητηρίασης, με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και ευελπιστούμε η πολιτεία να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση».
Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «ο ΟΦΥΠΕΚΑ πολύ σύντομα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία με την ενεργοποίηση των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προκειμένου να επιτύχει τους ιδιαίτερα υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί από την Πολιτεία αλλά και την Ελληνική κοινωνία για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».