Κορωνοϊός: Βήμα προς βήμα η διαδικασία για τη μείωση ενοικίου
Ενα από τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών κατά την έξαρση του κορωνοϊού είναι το «κούρεμα» στα ενοίκια.
Ηδη από τις 20 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγγειλε ότι μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα μπορούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» και το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων, που τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας.
Το μέτρο, για τα ενοίκια, που αναλύεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν είναι προαιρετικό. Ερωτηθείς αν οι εκμισθωτές (ιδιοκτήτες ακινήτων) μπορούν να αρνηθούν τη μείωση του 40% στο ενοίκιο που εισπράττουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Δεν υπάρχει “δεν το κάνω”, υπάρχει ο νόμος. Στη βάση αυτή λοιπόν αυτά τα οποία υποβάλλονται ως έντυπα στην Εργάνη και για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους είναι δεσμευτικό και υποχρεωτικό για όλους.»
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) -που είχε προτείνει το εν λόγω μέτρο στους κυβερνητικούς παράγοντες- εξέδωσε οδηγίες για το μέτρο μείωσης των ενοικίων. Οπως εξηγεί στο economistas.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς «η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι εργαζόμενοι – δικαιούχοι θα παρουσιάζουν κάποιο έγγραφο στον ιδιοκτήτη, ή αν η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του Taxisnet. Δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης θα βλέπει αυτόματα ότι το ενοίκιο του τάδε ενοικιαστή πρέπει να μειωθεί».
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και την επαγγελματική στέγη η διαδικασία για τη μείωση του ενοικίου είναι η εξής:
- O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ( https://eservices.yeka.gr/) μέχρι 10.4.2020 ότι έχει διακοπεί η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργείας τους.
Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης (κύριας) κατοικίας:
- O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του -του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί Η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.
- Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr) από 1.4.2020 και μετά, τόσο για την είσπραξη των 800€, όσο και για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.
Σημειωτέον: Οι εργαζόμενοι που θέλουν να δουν αν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν έχει δηλωθεί ως «κύρια κατοικία» μπορούν να το επιβεβαιώσουν μέσα από την τελευταία δήλωση Ε1 που υπέβαλαν και τον πίνακα 5.
Τόσο για το επίδομα των 800 ευρώ όσο και για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% θα τηρηθεί η εξής σειρά για την υποβολή αιτήσεων, βάσει των ΑΦΜ των εργαζόμενων:
- Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
- Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
- Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
- Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
- Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
- Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
- Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
- Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
- Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
- Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τονίζει στο economistas.gr ότι για όσοι «βγήκαν» σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάρτιο «δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο και για τον Μάρτιο και για τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν ήδη καταβάλει το 100% του ενοικίου Μαρτίου, τότε τον Απρίλιο θα πρέπει να δώσουν το 20% του συνολικού ενοικίου (σ.σ. δηλαδή να προσμετρηθούν δυο μειώσεις 40% σε ένα μήνα).»
Ο κ. Παραδιάς επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων «δεν θα είχαμε αντίρρηση να επεκταθεί το μέτρο μείωσης ενοικίων και σε άλλες κατηγορίες πληττομένων. Ομως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για τους οποίους μέχρι στιγμή δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, το μίσθωμα που εισπράττουν είναι το μοναδικό τους εισόδημα».
Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, «είναι να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους μήνες που θα ισχύσει το μέτρο του μειωμένου ενοικίου. Εμείς θα βάλουμε πλάτη στους ενοικιαστές. Πολλοί από εμάς τους ιδιοκτήτες είμαστε συνδεδεμένοι με ενοικιαστές επί δεκαετίες. Δεν τους βλέπουμε ως πολίτες “μίας χρήσεως”. Ομως, σήμερα, οι ιδιοκτήτες έχουν εξαιρεθεί από κάθε ελάφρυνση. Γι' αυτό λέμε ναι στα μέτρα, αλλά όχι σε... μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» τονίζει ο Στράτος Παραδιάς.
Ο κ. Παραδιάς καλεί επίσης τους πολίτες να μην αφήνουν απλήρωτα κοινόχρηστα καθώς οι οφειλές αυτές θα συσσωρεύονται και «δεν αποκλείεται να δούμε πολυκατοικίες χωρίς ρεύμα και ασανσέρ. Είναι σημαντικό να μη δείξουμε μια εικόνα διάλυσης. Αν ο καθένας μας καθυστερεί πληρωμές, τότε θα βρούμε ερείπια». Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η ευχή μου είναι, σύντομα, όλο αυτό να είναι μια κακή ανάμνηση. Για όσο διαρκεί ο εφιάλτης όμως είναι χρέος του καθένα να στηρίξει τους συνανθρώπους του.»
Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.