Ποιο λουλούδι κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Φωτογραφία: Shutterstock

Το Arctic Siberian Primrose (πρίμουλα) ευημερεί στις παγωμένες άκρες του Βοθνιακού Κόλπου και του Αρκτικού Ωκεανού και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή είναι ένας τρομερός εχθρός. Πώς μπορούν τα φυτά να προσαρμοστούν εάν είναι καρφωμένα στο έδαφος και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα;

Ερευνητές από το Φινλανδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ξεκίνησαν έρευνα, σύμφωνα με το earth.com.

«Το primrose της Σιβηρίας είναι ένα καλό παράδειγμα ενός είδους που απειλείται από την ταχέως εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μεταναστεύσει σε πιο ευνοϊκές συνθήκες λόγω γεωγραφικών περιορισμών, αφήνοντας την προσαρμογή στο σημερινό του περιβάλλον ως μοναδική επιλογή επιβίωσής του», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής Marko Hyvärinen.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η επιβίωση του primrose της Σιβηρίας εξαρτάται από μια κρίσιμη προϋπόθεση - πρέπει να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή αρκετά γρήγορα για να δώσουμε στα λουλούδια τον χρόνο που χρειάζονται για να προσαρμοστούν.

Μια σανίδα σωτηρίας για τα σπάνια είδη

Τώρα, ίσως αναρωτιέστε, πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο στην κλιματική αλλαγή. Η απάντηση είναι η Συμφωνία του Παρισιού. Η κλιματική αλλαγή, μπορεί να περιοριστεί μόνο εάν μπορέσουμε να επιμείνουμε στους στόχους που έχουν τεθεί σε αυτήν την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο κατόρθωμα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το εξελικτικό δυναμικό των άγριων ειδών είναι σοβαρά περιορισμένο ενόψει της ταχέως εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον πολλών ειδών διακυβεύεται, εκτός εάν η κλιματική αλλαγή περιοριστεί αποτελεσματικά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Anniina Mattila.

Φωτογραφία/Shutterstock
Φωτογραφία/Shutterstock

Γεωγραφικοί περιορισμοί και κλιματική αλλαγή

Είδη που περιορίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως το primrose Siberian, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα μερίδια στην αλλαγή του κλίματος.
Τα προληπτικά μέτρα διατήρησης, όπως οι στοχευμένες μετατοπίσεις και οι προσαρμοστικές μελέτες χωρητικότητας, μπορούν να προσφέρουν σωτήρια, αλλά μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι εκεί. Στο τέλος, η λύση είναι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής.

Προσαρμοστικές στρατηγικές διαχείρισης

Η προσαρμοστική διαχείριση προσφέρει ελπίδα για είδη που περιορίζονται από γεωγραφικά όρια. Αυτή η προληπτική προσέγγιση είναι μια δυναμική στρατηγική που περιλαμβάνει συνεχή επανεξέταση και προσαρμογή των πρακτικών διατήρησης με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα και εξελίξεις.

Για το primrose της Σιβηρίας, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των οικοτόπων, τη διαχείριση της γενετικής ποικιλότητας ή ακόμη και την υποβοηθούμενη μετανάστευση σε νέες τοποθεσίες όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικολόγοι στοχεύουν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του φυτού έναντι της διαφαινόμενης απειλής των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Στην παγκόσμια κλιματική κρίση, η συμμετοχή του κοινού είναι το κλειδί για την ώθηση της αλλαγής. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το primrose Siberian, δεν είναι μόνο για επιστήμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς όλοι μπορούν να βοηθήσουν.

Μοιράζοντας τη γνώση και καλλιεργώντας την αίσθηση του επείγοντος, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση του είδους.

 Φωτογραφία/Shutterstock

Φωτογραφία/Shutterstock

Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει την υποστήριξη πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, τη συμμετοχή σε επιστημονικά έργα πολιτών ή την ανταλλαγή πληροφοριών στις κοινότητές τους. Μαζί, οι συλλογικές δράσεις μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική ώθηση για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου (2,0 βαθμούς Φαρενάιτ) από την προβιομηχανική εποχή, με την Αρκτική να θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα.

Το να μειώσουμε τη ζέστη για την δεν έχει ως σκοπό μόνο την ανθρώπινη ύπαρξη. Σκοπός είναι επίσης να δοθεί στη σιωπηλή χλωρίδα και πανίδα – τα αρκτικά σιβηρικά primroses του κόσμου – μια ευκαιρία να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν όπως ήθελε η φύση.

Μαθαίνοντας από την έρευνα

Λοιπόν, ποια ενεργά βήματα μπορούμε να κάνουμε σήμερα; Δεν είναι μόνο η ανακύκλωση και η χρήση λιγότερου πλαστικού. Είναι μια πολύ ευρύτερη άποψη. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, η εξοικονόμηση νερού, η η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι όλα ισχυροί τρόποι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε μικρή ενέργεια μετράει. Κάθε βαθμός που μπορούμε να περιορίσουμε από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για είδη όπως το primrose της Αρκτικής Σιβηρίας, ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν το εξελικτικό τους ταξίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ