To Hollywood μπαίνει στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής

Φωτογραφία shutterstock

Ο διπλός στόχος που έχει η βιομηχανία του θεάματος για να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ μίλησε για την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή της καθαρής ενέργειας. Κάποιος θα σκεφτεί ότι δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο σε αυτό. Ωστόσο η συνομιλητής της δεν ήταν κάποια ειδικός στα ενεργειακά θέματα αλλά η σκηνοθέτης Πάτι Τζέκινς.

Οι συζήτηση των δυο γυναικών έγινε στο πλαίσιο της διάσκεψης σχετικά με το κλίμα στο Hollywood. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περασμένη εβδομάδα έστειλε μήνυμα πως η βιομηχανία του θεάματος μπορεί να αφηγηθεί καλύτερες ιστορίες σχετικά με το κλίμα, ενώ παράλληλα πρέπει να βρει λύσεις για μεγαλύτερη βιωσιμότητα στα πλατό.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε η Γκράνχολμ», σε μια αίθουσα γεμάτη από εργαζόμενους της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, ζητώντας καλύτερη απεικόνιση της κλιματικής αλλαγής και την αφήγηση περισσότερων ιστοριών που επικεντρώνονται στην ενεργειακή μετάβαση. Όπως υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το κοινό να κατανοήσει καλύτερα πως θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε προβολές ταινιών και πολλά σνακ με βάση τα λαχανικά.

Το μεγάλο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών στις παραγωγές

Η ακριβής απεικόνιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση για το Hollywood. Το ίδιο όμως και η μείωση των εκπομπών για τη βιομηχανία του θεάματος. Η συντεχνία παραγωγών της Αμερικής εξέδωσε το 2021 μια πρόσκληση για δράση αντιμετώπισης των «σποραδικών και εντελώς ανεπαρκών», προσπαθειών βιωσιμότητας στα πλατό.

Μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή εκπέμπει περίπου 33 τόνους διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση του 2021 που δημοσίευσε μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Netflix, η Walt Disney, η Sony Pictures και άλλοι μεγάλοι της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Αυτό το νούμερο είναι πάνω από 7 φορές περισσότερο από ό,τι εκπέμπει ετησίως ένα όχημα στις ΗΠΑ.

Μπορεί η βιωσιμότητα στα πλατό να φαντάζει δύσκολη, αλλά την ίδια ώρα τα μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας Εργαζομένων σε θεατρικές σκηνές δήλωσε ότι οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τον εξοπλισμό παραγωγής έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων καινοτομιών όπως το ανανεώσιμο ντίζελ και οι ηλεκτρικές γεννήτριες με μεγάλη ισχύ. Τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες καθημερινές λύσεις θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας του θεάματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ